CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 18.11.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

S blížícími se vánočními svátky zvyšují celníci na tržnicích kontrolní činnost


     Během tohoto týdne odhalili chomutovští celníci při kontrolách stánkového prodeje na příhraničních tržnicích ve svém regionu téměř tisíc kusů padělků textilu a pirátských nahrávek.

     V pátek v odpoledních hodinách se skupina šesti celníků zaměřila na tržnici v obci Hora svatého Šebestiána. Během kontroly zjistili v jednom stánku zboží, u kterého vzniklo podezření z porušování práv ochranné známky. Celníci zde zajistili 401 kusů převážně textilních výrobků v hodnotě bezmála 750 tisíc korun. Zboží skladované a prodávané vietnamským obchodníkem bylo označeno logy světových renomovaných výrobců značek adidas, Puma, Nike, Diesel, Lacoste, Hugo Boos, Esprite, Nemo apod.   Zadržený prodejce čelí podezření ze spáchání trestného činu porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu.

     O dva dny dříve byli chomutovští celníci v boji proti padělkům též úspěšní. Při noční součinnostní kontrolní akci na tržnici v obci Vejprty odhalili celníci v jednom prodejním stánku 510 kusů pirátských hudebních a filmových nahrávek na CD+DVD nosičích v hodnotě bezmála 300 tisíc korun. Mezi filmovými tituly se nacházely např. Bourneovo ultimátum nebo Harry Potter a Fenixův řád.

     Padělky byly zajištěny a přemístěny pod přímý dohled do skladů Celní správy ČR. Celková škoda způsobená majitelům ochranných známek a práv autorských, která by v případě prodeje plagiátů vznikla, byla vyčíslena na 1 037 400 korun.

 



por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky