CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 05.02.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Výsledky rozsáhlé kontrolní akce tržnic na severu Čech

Bezmála osm tisíc zajištěných plagiátů, tisíce neznačených cigaret a dva zadržení prodejci, to je výsledek včerejší rozsáhlé kontrolní akce zaměřené na dodržování zákona o ochraně spotřebitele a zákaz prodeje tabákových výrobků a lihovin. 

„Severočeští“ celníci ve spolupráci s příslušníky cizinecké policie zaměřili svou pozornost hned na několik příhraničních tržnic současně. V hledáčku měli tržnici KLID II v Dubí u Teplic, ve Hřensku a tržnici zvanou Rašelina nedaleko obce Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku. 
Akci zahájili kontroloři asi hodinu před polednem a v pozdních večerních hodinách mohli celníci uzavřít konečný účet. V jejich skladech skončilo:
•  5 541 ks nosičů s hudebními a filmovými pirátskými nahrávkami
•  1 292 ks různých textilních výrobků (trička, bundy, teplákové soupravy, pyžama, dresy, tílka aj.)  označených logy a symboly světových značek, které by mohly porušovat práva majitelů ochranných známek,
• 155 ks hodinek, 
• 35 párů sportovní obuvi,
• 906 ks ostatního zboží (opasky, peněženky, kabelky, batohy, zapalovače, přívěsky aj.) vykazující znaky padělků.

Škoda způsobená dotčeným majitelům ochranných známek byla celníky vyčíslena na 12.549.689 korun.

Dále celníci nalezli v jednom stánku 43 ks lahví (27,7 litrů) lihovin nabízených k prodeji v hodnotě 9.018 korun. V dalších třech prodejních stáncích odhalil nasazený služební pes úkryty, v nichž celníci objevili celkem 67 700 kusů cigaret, které postrádaly tabákové nálepky platné pro ČR. Stát by jejich prodejem přišel na daních o téměř dvě stě tisíc korun. Poznatky o prodeji léků a léčiv na jedné z kontrolovaných tržnic předali celníci pracovníkům Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Dva prodejci, jež celníci přistihli při prodeji padělků koupěchtivým německým turistům, čelí podezření ze spáchání trestného činu porušování autorských práv a práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu.

CŘ Ústí nad Labem disponuje výsledky z jednotlivých kontrolovaných tržnic (kontakt viz níže)

 

     

por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky