CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 20.02.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci na severu Čech prověřují zaměstnávání cizinců

     V posledních dnech odhalili „severočeští“ celníci třináct cizinců vykonávajících pracovní činnosti bez patřičných povolení.

     Celníci se při kontrole zaměstnávání cizinců zaměřili na předem vytipované subjekty, zabývající se převážně obchodem a službami. Na Děčínsku, Chomutovsku, Liberecku a Českolipsku kontrolovali kamenné obchody, bistra s rychlým občerstvením i restaurace. Při různých pracovních činnostech přistihli celkem třináct osob, pocházejících z jihovýchodní Asie, které v době kontroly nebyly schopny prokázat na základě jakého pracovněprávního vztahu či jiné smlouvy pracovní činnost vykonávají. Zjištěné případy předali celníci k dalšímu řízení příslušným úřadům práce. Za nelegální zaměstnávání cizinců  lze zaměstnavateli uložit pokutu až do výše dvou milionů korun.

     Nejedná se o ojedinělý případ, kdy celníci v rámci Ústeckého a Libereckého kraje zjistili zaměstnávání cizích státních příslušníků v rozporu s právními předpisy. Jen v loňském roce provedli příslušníci celní správy více než dvě stě kontrol, při nichž prověřili doklady pěti stům pracujícím cizincům, z nichž sto čtyřicet čtyři nemělo platné povolení k zaměstnání a tři cizinci neměli platná povolení k pobytu na území ČR. Celníci odhalovali nejvíce nelegálně pracujících cizinců  zejména ve stavebnictví a v oblastech obchodu a služeb.

    

 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky