CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 21.02.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Téměř denně dozorují celníci na příhraničních tržnicích

     Od začátku února provedli severočeští celníci ve spolupráci s příslušníky cizinecké policie na příhraničních tržnicích více než 90 kontrol stánkového prodeje se zaměřením na dodržování zákona o ochraně spotřebitele. 

     Během této zvýšené kontrolní činnosti zajistili celníci na 25 609 plagiátů různého zboží. Většinou se jednalo o hudební a filmové nosiče (21 725 ks) vyrobené bez souhlasu majitele autorských práv. Dále textilní výrobky, obuv, hodinky, opasky, kabelky, batohy, na nichž bylo umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele. Celková škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských děl by v případě prodeje těchto plagiátů činila bezmála 24 milionů korun. Celníci odhalili i několik úkrytů, v nichž našli 43 litrů lihovin a 63 820 ks neznačených cigaret, jejichž prodejem by stát přišel na daních o téměř dvě stě tisíc korun.

     Zvýšená kontrolní činnost celníků souvisí se zveřejněním závěrů Úřadu obchodního představitele USA (USTR), jež označily Českou republiku za zemi s vysokým podílem prodeje padělaného zboží na domácím trhu. Americká vláda prostřednictvím USTR letos v lednu uzavřela proces Out of Cycle Review v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví. Na jeho základě rozhodla umístit Českou republiku na tzv. Special 301 Watch List, především z důvodu nedostatečného prosazování práv duševního vlastnictví na příhraničních tržištích. Dalšími zeměmi EU zařazenými na seznamu Watch List jsou Maďarsko, Itálie, Polsko a Rumunsko.

 



por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz 
 
Skočit na začátek stránky