CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 28.02.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Na příhraničních tržnicích nacházejí celníci stále padělky

     Bezmála 6,5 tisíc plagiátů a téměř 61 tisíc kusů neznačených cigaret zajistili „Severočeští“ celníci při včerejší kontrolní akci na dvou příhraničních tržnicích. 

     Celníci ve spolupráci s příslušníky cizinecké policie se tentokráte zaměřili na městskou tržnici ve Vejprtech na Chomutovsku a tržnici v obci Dolní Poustevna na Děčínsku.

     První z jmenovaných tržnic zela po příjezdu kontrolorů prázdnotou. Celníci vybaveni souhlasem státního zástupce k prohlídkám nebytových prostor nalezli v prostorách prodejních stánků značné množství zboží označeného logy a symboly světových značek, které by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Jednalo se například o 1185 ks textilních výrobků, 38 párů obuvi a 31 ks batohů s obchodním označením adidas, Lacoste, Puma, Esprit, Nike, Hugo Boss, Easpack aj. Dále celníci objevili 4 212 ks pirátských kopií hudebních a filmových titulů na audiovizuálních nosičích a 60 920 ks cigaret (cca 305 kartonů), které postrádaly tabákové nálepky platné pro ČR. Daňový únik na cigaretách dosahuje téměř 190 tisíc korun. Veškeré nelegální zboží nalezené při vnitřních prohlídkách stánků bylo celníky zajištěno a jeho celková hodnota byla orientačně vyčíslena na téměř 4,5 milionu korun. Prokazování úmyslného zavinění konkrétním pachatelům trestných činů bude předmětem probíhajícího trestního řízení.

     Na druhé z kontrolovaných tržnic v Dolní Poustevně zajistila kontrolní skupina v sedmi stáncích 598 ks textilních výrobků, 294 ks obuvi a 110 ks galanterie (kabelky, opasky, batohy aj.) různých značek porušujících práva majitelů dotčených ochranných známek.  Škoda jim způsobená byla odhadnuta na téměř 1,8 milionu korun.

     Záměrem celé kontrolní akce bylo ověřit, zda skladováním, nabízením nebo prodejem zboží nedochází k porušování některých práv duševního vlastnictví a klamání spotřebitele. 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky