CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 30.04.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci odhalili osm pěstíren marihuany

V uplynulých dnech proběhla poslední fáze realizace případu s krycím názvem „RÁKOS“. Příslušníkům Celní správy ČR se v úzké spolupráci s Národní protidrogovou centrálou a s přispěním Služby cizinecké policie podařilo zadržet členy mezinárodně organizované skupiny osob, působící v České republice  Nizozemí a Spolkové republice Německo.
Tato skupina organizovala nelegální dovoz veškerého technického zařízení pěstíren, hnojiv a sazenic rostlin, výrobu a následný vývoz již usušené marihuany zpět do zahraničí. Zásahové jednotky zadržely devět osob, z toho čtyři organizátory a pět tzv. zahradníků starajících se o hydroponní pěstování, všichni vietnamské národnosti.

Ústečtí celníci pracovali na případu od července roku 2007.  Během posledních dvou měsíců byli na základě jejich informací zadrženi německými kolegy tři kurýři, kteří vyvezli z těchto pěstíren celkem 127 kilogramů prvotřídní marihuany s vysokým obsahem THC (20%).

Při závěrečné fázi operace, které se kromě severočeských celníků účastnili rovněž příslušníci Celních ředitelství Praha, Plzeň, Hradec Králové a České Budějovice, proběhlo na území České republiky celkem devět domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých bylo odhaleno osm hydroponních pěstíren, v nichž se nacházelo více než tři tisíce kusů rostlin konopí canabis. Dále bylo zajištěno padesát kilogramů již zpracované marihuany, větší peněžní hotovost, několik mobilních telefonů, SIM karet, dopravních prostředků a budov.

Zadrženým pachatelům bylo sděleno obvinění pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Vzhledem ke skutečnosti, že se pachatelé trestné činnosti dopouštěli jako organizovaná skupina působící ve více státech, hrozí jim trest odnětí svobody až do výše patnácti let.

Významnost celého případu dokumentuje ta skutečnost, že se jedná v historii Celní správy ČR o první zadokumentovaný případ tak rozsáhlé nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek s mezinárodní účastí.  
 
Celní ředitelství má k dispozici videozáznam z akce a fotodokumentaci případu (kontakt viz níže)


     
 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky