CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 06.09.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci kontrolovali pracující cizince

V posledních dnech zaměřili „severočeští“ celníci kontrolní činnost na nelegální zaměstnávání cizinců. Během tohoto týdne prověřili celníci pět subjektů, ve dvou z nich odhalili celkem sedm cizinců pracujících v rozporu s právními předpisy.

V úterý dne 2. září 2008 zkontrolovali celníci ve spolupráci s pracovníky úřadu práce tři firmy zaměstnávající cizince na Teplicku a Mostecku. Kontroloři nezjistili nic, co by bylo v rozporu se zákonem.

O dva dny později se celníci zaměřili na jedno staveniště ve Varnsdorfu. Odhalili šest osob ukrajinské národnosti oblečené v montérkách při zateplování panelového domu. Ukrajinští dělníci nebyli schopni v době kontroly předložit celníkům povolení k zaměstnání, platné živnostenské listy ani pracovní smlouvy.

Včera se celníci vydali na kontrolu do jednoho obchodu v Kadani, kde přistihli pracujícího cizince vietnamské národnosti, skládajícího do regálů spotřební zboží. Ani on se v době kontroly nemohl prokázat platným pracovním povolením či jiným pracovně platným dokladem, který by legalizoval pracovní činnost na území ČR.

Sepsané protokoly o zjištěném porušení celníci předají po uplynutí lhůty k podání námitky příslušným úřadům práce. Zaměstnavatelům hrozí ve správním řízení finanční postih, který může dosáhnout až do výše dvou milionů korun.

Severočeští celníci provedli od začátku roku 140 kontrol na úseku státní politiky zaměstnanosti. V téměř padesáti případech zjistili nedostatky. Většina kontrol směřuje do míst, kde je očekáván pohyb zahraničních pracujících. Mezi nejčastěji zjištěné cizince porušující zákon o zaměstnanosti patří občané Vietnamské a Ukrajinské státní příslušnosti, které dále doplňují občané z Číny a Moldávie.

 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky