CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 10.09.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

V prodejně skladoval neznačený tabák i lihoviny

Dne 8. září 2008 provedli chomutovští celníci v několika prodejnách ve svém regionu kontrolu zaměřenou na nabídku prodeje a skladování neznačených cigaret, tabáku a lihovin (tzv. vybraných výrobků).

Krátce před desátou hodinou se celníci dostavili do jedné z vytipovaných prodejen tabáku v Lounech, aby zde zkontrolovali, jsou-li tabákové výrobky nabízené k prodeji nebo zde skladované řádně označené platnými tabákovými nálepkami. Celníci v trafice nalezli 1,85 kg tabákových směsí zn. Cézar a Komodor, které byly skladovány bez označení platnou tabákovou nálepkou. Kontrolovaná osoba nepředložila na tabák nabývací doklady, a tak byl správcem daně tabák zajištěn a uskladněn.

V poledne již celníci kontrolovali značení tabákových výrobků a lihovin v jednom lounském velkoobchodu. Ve skladu celníci odhalili 14,85kg tabákových směsí zn. Cézar, Komodor, Česká směs a 10.000 ks tabákem plněných dutinek zn. Soláger postrádajících tabákový kolek. Dále objevili i 26 ks litrových lahví lihovin s etiketami Originál Vodka jemná, Originál Tuzemák a dva plastové dvacetilitrové barely s destilátem (jeden barel plný, druhý obsahoval 4litry). Samozřejmě nebyly lihoviny opatřeny povinnou kontrolní páskou.

Stát by případným prodejem zajištěných vybraných výrobků přišel na daních o téměř 65 tisíc korun. Podnikatele čeká správní řízení a finanční postih, navíc čelí podezření ze spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách k označení zboží.

Severočeským celníkům se podařilo zjistit v rámci namátkových kontrol od začátku roku do konce prázdnin již téměř sedmdesát takovýchto případů. Celkem zajistili 240.557 ks cigaret (případně dutinek), bezmála 55kg tabáku a 698 litrů lihovin. Daňový únik se vyšplhal na téměř 3,5 miliónů korun.

 

por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky