CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 19.09.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci zadrželi další skupinu pašeráků cigaret

Dne 16.09.2008 provedli celníci z oddělení Odhalování organizované trestné činnosti Celního ředitelství Ústí nad Labem závěrečnou fázi rozpracovaného případu s krycím názvem „LAGUNA“ zaměřeného na nelegální obchod s cigaretami bez platných tabákových nálepek.

Krátce po jednadvacáté hodině zadržela zásahová jednotka celní správy v obci Varnsdorf dva cizince podílející se na trestné činnosti. Ta spočívala v nelegálním dovozu cigaret z Polska přes Zawidów-Habartice na území ČR a následné distribuci prostřednictvím vietnamských obchodníků v Ústeckém kraji na příhraniční tržnice. Celníci zasáhli ve chvíli, kdy dvojice osob vykládala z osobního vozidla zn. Renault s polskou registrační značkou zásilku pašovaných, nezdaněných cigaret. Pachatelé nereagovali na opakovanou zákonnou výzvu zasahujících celníků a při zákroku kladli aktivní odpor, který příslušníci zásahové jednotky eliminovali použitím donucovacích prostředků (hmaty a chvaty sebeobrany, nasazení pout).

V rámci závěrečného zásahu byly provedeny prohlídky bytových a jiných prostor, včetně prohlídky vozidla, při nichž bylo odhaleno celkem 480 tisíc kusů cigaret s ukrajinskými a ruskými kolky. Stát by jejich prodejem přišel na daních o bezmála 1,5 milionů korun.  
     
Tento případ navazuje na úspěšný zásah severočeských celníků provedený v polovině června tohoto roku na Frýdlantsku, kdy zadrželi pětičlennou skupinu cizinců, která se též zabývala nelegálním dovozem a distribucí cigaret.

Zadržení cizinci, kteří čelí obvinění ze spáchání trestných činů porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou a zkrácení daně, poplatků a podobné povinné platby, byli předáni celníci orgánům činným v trestním řízení.

(Celní ředitelství má k dispozici videozáznam zadržení pachatelů a fotodokumentaci záchytu, kontakt viz níže)

     
 

por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky