CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 18.10.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Další pracující cizince zjistili celníci na Ústecku

 Dalších 29 cizinců pracujících bez patřičného povolení odhalili v pátek (dne 17.10.2008) ústečtí celníci ve spolupráci s příslušníky cizinecké policie v jednom lovosickém areálu.

Kontrolní skupina v areálu společnosti zjistila třináct Moldavanů, jedenáct Ukrajinců a pět Uzbeků, kteří v pracovních oděvech, reflexních vestách, ochranných přilbách a rukavicích vykonávali přípravné, výkopové a stavební práce včetně montáží. Pracující cizinci nebyli schopni během kontroly předložit celníkům povolení k zaměstnání, platné živnostenské listy ani pracovní smlouvy.

Sepsané protokoly o zjištěném porušení předají celníci po uplynutí lhůty k podání námitky příslušnému úřadu práce. Zaměstnavatelům hrozí ve správním řízení finanční postih, který může dosáhnout až do výše dvou milionů korun.

V uplynulých dnech byli ústečtí celníci při kontrolách na úseku zaměstnanosti cizinců úspěšní. Odhalili pět cizinců při rekonstrukci a zateplování cihlového domu ve staré zástavbě ústecké městské části Všebořice. Kontrolované osoby byly oblečeny v montérkách a vestách s logem zaměstnavatele a prováděly práce spojené se zateplováním domu. Ve středu nejprve přistihli celníci sedmadvacetiletého dělníka z Arménie a o den později, když se na stavbu vrátili, zjistili další čtyři pracující dělníky z Ukrajiny. Ani jeden ze zjištěných cizinců neprokázal na základě jakého pracovněprávního vztahu či jiné smlouvy vykonával pracovní činnost ani nepředložil povolení k zaměstnání.

Kontroly subjektů zaměstnávajících cizince přispívají nejen k ochraně ekonomických zájmů ČR, ale chrání zároveň i práva zaměstnanců.


 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
 
Skočit na začátek stránky