CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 21.01.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Jak celníci vymáhají neuhrazené pokuty?

Již tři roky Celní správa ČR vybírá a vymáhá pokuty a nedoplatky uložené jinými orgány státní správy (např. Policie ČR, Česká obchodní inspekce, Česká inspekce životního prostředí a další státní úřady a instituce).

Mezi největšími ukladateli pokut je i nadále Policie ČR a to zejména v oblasti dopravních přestupků. Pokud tedy například řidič nezaplatí pokutu na místě, dostane složenku, na které je uvedena adresa a účet příslušného celního úřadu. Složenku může hříšník zaplatit na jakékoliv poště či celním úřadě. Není-li poukázka uhrazena do 15 dnů od spáchání přestupku, začne celní úřad, který je uveden na složence, pokutu vymáhat.
A jak takové vymáhání vypadá? Celní úřad zašle neplatiči výzvu k okamžitému zaplacení. Pokud výzvu příjemce ignoruje, následuje příkaz k exekuci. Pokuty tak mohou být vymáhány srážkami ze mzdy, sociálních dávek, nemocenské nebo jiných příjmů popřípadě obstavením bankovního účtu. Pokud není ani tento způsob účinný, zaklepou u dlužníka celní exekutoři. Ti mohou zabavit movité věci, ale i nemovitost.  
 
V loňském roce evidovali celníci na severu Čech desítky tisíc pokut za různé přestupky v úhrnné výši 72,7 milionů korun, které provinilci neuhradili. Bezmála 85% připadlo právě na přestupky v dopravě. Celníkům se daří dlužníky k placení přimět poměrně úspěšně, nicméně najdou se i tací, které přesvědčí až exekuce. V uplynulém roce „severočeští“ celníci zahájili 6.366 exekučních řízení za účelem vymožení dlužné částky.

Celníci nevymáhají jen pokuty za dopravní přestupky, ale i pokuty např. z oblasti ochrany přírody, rybářství nebo zaměstnanosti atd. Krom toho vybírají a vymáhají mimo jiné i tzv. ekologické poplatky. Jedná se například o poplatky za vypouštění odpadních vod nebo odběr podzemních vod, poplatky za dočasné či trvalé odnětí lesní půdy. Tyto poplatky vyměřuje  Česká inspekce životního prostředí firmám, podnikům a dalším subjektům, které je pak odvádí na účty celních úřadů.
Valnou část peněz, kterou celníci v rámci dělené správy vyberou či vymohou, odvádí do státního rozpočtu, zbylou pak rozúčtují a zasílají na účty státnímu fondu životního prostředí, krajům a obcím.

Provinilce, kteří ještě nějakou tu pokutu neuhradili, si Celní ředitelství Ústí nad Labem dovoluje upozornit na vyplňování poštovních poukázek (složenek) dle poučení na nich uvedeném, zejména pak na uvádění variabilního symbolu ve správném tvaru, aby se předešlo následným nedorozuměním.


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky