CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 05.02.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Vykazování obchodu se zbožím mezi státy EU (INTRASTAT) čekají výrazné změny

Pokutu za neposkytnutí statistických údajů do systému INTRASTAT v požadovaném termínu zaplatilo v loňském roce celním úřadům v Ústeckém a Libereckém kraji téměř sto firem.

Útvary Celního ředitelství Ústí nad Labem zahájili v loňském roce 134 správních řízení se subjekty, které porušily předpisy týkající se podávání hlášení INTRASTAT.  Celkem 99 případů celníci již ukončili a subjektům vyměřili pokutu v úhrnné výši 126.700 korun.
     
Lednem 2009 nabyla účinnosti vyhláška č. 393/2008  Sb., kterou se mění vyhláška č. 201/2005 Sb., o statistice vyváženého a dováženého zboží a způsobu sdělování údajů o obchodu mezi Českou republikou a ostatními členskými státy Evropských společenství, která přinesla ve vykazování řadu změn.

Mezi nejvýraznější změny patří:

  • zvýšení hodnot prahů pro vykazování na 8 miliónů Kč (zpravodajské jednotky, které v roce 2008 překročily osvobozující práh 2 a 4 milióny Kč, musí vykazovat INTRASTAT i v roce 2009)
  • povinnost předávat celnímu úřadu výkazy pro INTRASTAT elektronicky (písemně lze výkazy předávat pouze ve vyhláškou výrazně omezených případech)
  • nové dvoumístné kódy povahy transakcí
  • povinnost uvádět do výkazu údaj o vlastní hmotnosti zboží
  • zjednodušené uvádění kódů dodacích podmínek

Podání na tiskopisu – nejpozději 10. pracovní den následující po referenčním období.
Elektronické podání – nejpozději 12. pracovní den následující po referenčním období

Další informace k provádění INTRASTAT v roce 2009 naleznete na webových stránkách Celní správy ČR www.celnisprava.cz v menu "Clo, daně, obchod se zbožím" v části "Intrastat", a na webových stránkách Českého statistického úřadu www.czso.cz v části "Intrastat".

INTRASTAT je systém sběru dat pro statistiku obchodu se zbožím mezi členskými státy Evropské unie. Povinnost vykazovat data pro INTRASTAT se týká fyzických i právnických osob, které dosáhnou prahu pro vykazování a jsou v České republice registrovány k DPH. Výkazy pro INTRASTAT sbírají od zpravodajských jednotek (subjektů) celní úřady, které primárně zpracovávají data a provádějí vykazujícím firmám poradenskou činnost. Jsou též oprávněny uložit subjektům neposkytujícím statistické údaje pokutu až do výše jednoho milionu korun.


 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky