CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 25.02.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci nalezli v herně neznačené lihoviny a tabák

Celkem 41 litrů lihovin, které postrádali kontrolní pásky a téměř 11 kg tabákových směsí bez tabákových nálepek nalezli celníci při jedné z namátkových kontrol zaměřených na nezdaněný alkohol a tabákové výrobky.

Stalo se tak dne 23.2.2009 v jedné chomutovské herně. Dva balíčky tabákové směsi zn. ATLAS bez tabákových nálepek celníci nalezli vystavené přímo na prodejním pultu. Pod ním odhalili v černém batohu dalších 20 sáčků nesoucích značku GOLEM, které též postrádaly tabákové nálepky a 5 krabiček cigaret zn. Classic Red s ukrajinskými kolky. V příručním skladu celníci objevili 41 ks jednolitrových lahví s etiketami Originál vodka neznačených kontrolní páskou. Dále igelitový pytel, v němž se nacházelo 46 balíčků tabáku zn. GOLEM a D1. Ty taktéž postrádaly tabákové nálepky. Stát by prodejem zajištěných vybraných výrobků přišel na daních o téměř 25 tisíc korun.

Nejedná se ojedinělý případ. V uplynulém týdnu nalezli severočeští celníci v děčínské herně 21.000 kusů cigaret, které nebyly označeny platnou tabákovou nálepkou. Koncem ledna zas zajistili ve večerce v obci Hrob na Teplicku celkem 90 litrů podezřelých lihovin. Ty se nacházely v příručním skladu v pětadvacetilitrových plastových barelech. Barely obsahovaly 50 litrů destilátu označeného jako Originál Tuzemák a 40 litrů lihoviny označené jako Originál vodka. Ani zde provozovatel nepředložil žádné doklady o řádném nabytí a zdanění vybraných výrobků, a tak skončily v celním skladu.

Lihoviny neoznačené kontrolní páskou představují riziko, že nebyly vyrobeny legální cestou. Není-li lihovina označena kontrolní páskou, je to signál k tomu, že v procesu výroby a distribuce mohlo být něco v nepořádku. To může mít dopad nejen na kvalitu výrobku, ale především na zdraví konzumenta, jež je ohroženo jeho konzumací.

 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz 
 
Skočit na začátek stránky