CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 07.07.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci se zaměřili na nezdaněné tabákové výrobky

V posledních dnech zaměřují „severočeští celníci“ kontrolní činnost  na neznačené tabákové výrobky a lihoviny.

Dne 2.7.2009 se skupina mobilního dohledu Celního ředitelství Ústí nad Labem zaměřila na prodejní stánek nacházející se na tržnici zvané Rašelina v obci Hora sv. Šebestiána. Celníci odhalili za stropním podhledem skrýš, v níž se nacházelo 3.380 kusů cigaret zn. Marlboro, F6 a Davidoff bez tabákových nálepek a 8.000 kusů cigaret zn. Classic a LM s ukrajinskými kolky. Celkem 11.380 kusů cigaret různých značek, jejichž prodejem by stát přišel na daních o více než 35 tisíc korun, celníci zajistili a převezli do celních skladů.
Prodejce čelí podezření ze spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách k označení zboží.

O den později se celníci vydali do jedné z prodejen v Bílině na Teplicku. Ve vozidle zn. VW Sharan, zaparkovaném před obchodem a patřící majitelce provozovny celníci objevili 6.060 kusů cigaret zn. Classic s ukrajinskými tabákovými nálepkami, 360 kusů cigaret zn. Sribna a Jin Link s ruskými kolky. Dále pak 30 balíčků tabákových směsí o celkové hmotnosti 6 kg a 7,5 litrů lihovin s Tuzemákem. Sáčky s tabákem postrádaly tabákové nálepky a lahve s destilátem povinné kontrolní pásky. Stát by prodejem vybraných výrobků přišel na daních o téměř 32 tisíc korun.

Severočeští celníci v poslední době zaměřili kontrolní činnost právě na tabákové výrobky. Kontrolují jejich prodej a značení nejen na tržnicích, ale i v kamenných provozovnách tzv. večerkách,  trafikách, hernách i novinových stáncích. Jen za druhé čtvrtletí tohoto roku zkontrolovali celníci na severu Čech bezmála tisíc subjektů. V rámci těchto kontrol zjistili téměř padesát případů, kdy obchodníci skladovali či nabízeli k prodeji nezdaněné tabákové výrobky nebo lihoviny bez povinného označení kontrolní nálepkou či páskou. Ne vždy se jednalo o asijské obchodníky. Celníci u nich zajistili více než 313 tisíc kusů cigaret různých značek, 138 kg tabákových směsí a bezmála 110 litrů lihovin „levnějších“ značek. Daňový únik dosáhl částky téměř 575 tisíc korun.

 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz      
Skočit na začátek stránky