CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 24.07.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Kontroly zaměstnávání cizinců na severu Čech

Včera (dne 23.7.2009) zaměřili „severočeští“ celníci svou kontrolní činnost na nelegální zaměstnávání cizinců.  Kontrolovali jedno staveniště ve Varnsdorfu, kde odhalili dva Ukrajince oblečené v montérkách provádějící zednické práce. Cizinci ani jejich zaměstnavatel nebyli schopni v době kontroly předložit celníkům povolení k zaměstnání, platné živnostenské listy ani pracovní smlouvy.

Celníci zadokumentovaný případ předají po uplynutí lhůty k námitkovému řízení příslušnému úřadu práce.

Za první pololetí letošního roku provedli severočeští celníci ve svém regionu kontroly se zaměřením na zaměstnávání cizinců u 106 subjektů. Prověřili celkem 263 cizinců. U 43 subjektů bylo zjištěno zaměstnávání cizinců v rozporu s právními předpisy. Šestašedesát cizinců pocházejících ze zemí mimo EU, pracujících v různých provozovnách a stavbách, nemělo pro vykonávanou činnost náležité pracovní povolení. Dva cizinci pobývali na území ČR nelegálně. Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Vietnamu (40) a Ukrajiny (10) a Číny (6).

Ukrajinci jsou nelegálně zaměstnáváni zejména ve stavebnictví a asiaté v oblasti obchodu a služeb. Kontrolami bylo zjištěno, že bez náležitého pracovního povolení pracují asiaté nejen v různých obchodech, ale také v gastronomických provozovnách, stáncích s rychlým občerstvením či nehtových studiích. Všechny zjištěné případy postoupili celníci k řešení příslušným úřadům práce. Za nelegální zaměstnávání může být zaměstnavateli uložena pokuta až do výše dvou miliónů korun.
V uplynulém roce bylo v Ústeckém a Libereckém kraji provedeno ve stejném období 86 kontrol, při nichž bylo zjištěno 47 případů zaměstnávání cizinců v rozporu s právními předpisy.


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky