CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 30.09.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Akce s krycím názvem „TAP“

„Severočeští“ celníci při závěrečné fázi akce s krycím názvem „TAP“ zajistili na Chomutovsku nejen větší množství nezdaněných vybraných výrobků důležitých pro trestní řízení, ale zadrželi i čtyři osoby.

Ve středu na Den české státnosti provedli celníci z oddělení Odhalování organizované trestné činnosti v obci Hora Sv. Šebestiána, se soudním příkazem v ruce, domovní prohlídku objektu, jehož součástí je rovněž restaurace a hotel. Dále pak v rámci prohlídky jiných prostor a pozemků následovala i prohlídka osobního vozidla tovární značky Škoda Octavia.

„Pátrači“ ve dvou hotelových pokojích odhalili nezdaněné cigarety, tabák i lihoviny, ukryté pod postelemi a ve skříních. Další cigarety nalezli v zavazadlovém prostoru vozidla. Celkem se jednalo o 556 740 kusů cigaret různých značek (např. LM, Jin Ling), 13,25 kilogramů tabákových směsí (D1 a bez označení) a více než 11 litrů lihovin (Vodka, Stroh, Stará myslivecká). Vše bez platných tabákových nálepek a kontrolních pásek. Stát by prodejem těchto tabákových výrobků a lihovin přišel na daních a dalších poplatcích o téměř 1,2 milionů korun.

Aktivity organizované skupiny sledovali celníci zhruba pět měsíců. Případ skladování a následného uvádění zboží bez nálepek k jeho označení pro daňové účely do oběhu pečlivě zdokumentovali a spolu s návrhem na zahájení trestního stíhání podezřelých osob jej předají orgánům činným v trestním řízení.

Tři Asiaté a jedna Češka čelí podezření ze spáchání hned dvou přečinů: porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží a porušování práv k ochranné známce a jiným označením. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Celní ředitelství má k dispozici fotodokumentaci k případu, kontakt viz níže


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky