CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 11.03.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci kontrolovali řidiče nákladních vozidel

Liberečtí celníci přistihli v posledních dnech na pozemních komunikacích ve svém regionu 12 řidičů kamionů, kteří se provinili proti pravidlům silničního provozu.

Osm řidičů nedodrželo denní dobu řízení vozidla nebo dobu odpočinku. Čtyři z nich (zahraniční řidiči) byli nuceni na místě složit do rukou celníků kauce v celkové výši 80 tisíc korun. U jednoho tuzemského řidiče dokonce celníci nalezli igelitový sáček s obsahem suché části rostliny ve tvaru palice o hmotnosti 3 gramy. Provedený NIK test prozradil, že se jednalo o marihuanu. Celníci řidiče předali příslušníkům PČR.

V síti silničních kontrol zaměřených mimo jiné i na převažování nákladních vozidel, nejezdí-li po našich silnicích přetížena, uvízli tři řidiči.  Kontrolním vážením bylo u jednoho z nich (tuzemského řidiče) zjištěno překročení největší celkové povolené hmotnosti vozidla o 2,65 tun a zároveň největší celkové hmotnosti jízdní soupravy dokonce o 3,78 tun.

Zjištěné případy porušení předpisů příslušníci celní správy zadokumentovali a předali příslušným odborům dopravy k zahájení správního řízení.

Od začátku roku prověřily mobilní hlídky celníků na severu Čech více než tři sta nákladních vozidel (z toho polovinu imatrikulovaných v zahraničí). Rukama jim prošlo bezmála 2 300 záznamových listů/kotoučků, z kterých vyčtou, jak jsou řidiči dodržovány povinné bezpečnostní přestávky a doby jízd. Odhalili při tom 55 případů, kdy došlo k prohřeškům resp. porušení předpisů.  Od neukázněných zahraničních řidičů vybraly kontrolní hlídky celníků na místě kauce v celkové výši 480 tisíc korun.

  

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky