CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 29.03.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Při kontrole vozidel objevili celníci další léky s pseudoefedrinem

Množství 4 200 kusů tablet léku obsahujících pseudoefedrin, který je zneužíván k výrobě pervitinu, zadržela v sobotu mobilní hlídka libereckých celníků při běžné silniční kontrole.

Krátce před třináctou hodinou si celníci na silnici II/270 na Liberecku vytipovali a následně zastavili ke kontrole osobní vozidlo zn. Škoda Fabia s registrační značkou Libereckého kraje. Sedmadvacetiletý řidič na celnickou rutinní otázku, zda převáží nějaké zboží, odpověděl, že nic. Skutečně v zavazadlovém prostoru žádné zboží hlídka nenalezla, ale na zadním sedadle za řidičem objevila igelitovou tašku a v ní 300 kusů balení léku Cirrus po 14 tabletách s obsahem 120 mg pseudoefedrinu v každé tabletě. Z uvedeného množství by bylo možné vyrobit podle propočtů asi 320 gramů pervitinu. K lékům se přihlásila osmnáctiletá spolujezdkyně z Českolipska, která si tablety koupila v lékárně v Bogatynii údajně pro svou osobní spotřebu.

Mobilní hlídka případ předala k dalšímu šetření kolegům z celní protidrogové jednotky. Osádka vozu čelí podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy se sazbou odnětí svobody na jeden až pět let nebo peněžitým trestem.

Celníci věnují problematice nelegální přepravy a držení omamných a psychotropních látek pro jejich celospolečenskou nebezpečnost zcela mimořádnou pozornost. Od začátku roku se jedná již o čtvrtý případ a zatím odhalili téměř deset tisíc tablet léků obsahujících pseudoefedrin.

V loňském roce zamezili celníci na severu Čech převozu téměř 110 tisíc tablet léků s pseudoefedrinem.
    


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky