CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 10.06.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci varují před neuváženými dovozy suvenýrů ze zahraničí

     S nastávající letní turistickou sezónou a s ní spojenými zahraničními cestami varuje Celní ředitelství Ústí nad Labem veřejnost před neuváženými dovozy „exotických suvenýrů“ ze zahraničí.

     Suvenýry v podobě např. hadů, obojživelníků, motýlů, želvích krunýřů, figurek ze slonoviny, lastur, úlomků korálů či tradiční čínské medicíny s obsahem chráněných rostlin či živočichů apod. mohou při návratu ze zahraniční dovolené způsobit nemalé nepříjemnosti. Turisté si často neuvědomují, že se Úmluva vztahuje nejen na živé organismy, ale také na jakékoli jejich části či z nich vytvořená díla.

     Přistižení sběratelé suvenýrů mohou za spáchaný přestupek očekávat až stotisícovou pokutu a odebrání exempláře, o jehož dalším osudu rozhodují orgány ochrany životního prostředí. 

     Mnoho druhů zvířat i rostlin je chráněno a jejich dovoz je možný pouze za předpokladu splnění podmínek mezinárodní Úmluvy CITES a na základě příslušného povolení vydaného v zemi odeslání a povolení vydaného Ministerstvem životního prostředí ČR.

     Více informací mohou turisté najít na webových stránkách Celní správy ČR: http://www.celnisprava.cz/cz/dalsi-kompetence/ochrana-spolecnosti-a-zivotniho-prostredi/Stranky/cites.aspx nebo na stránkách České inspekce životního prostředí http://www.cizp.cz/CITES

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky