CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 25.02.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Čeští turisté nedodržují množstevní limity

Mobilní hlídky celníků se stále častěji setkávají v  příhraniční s  turisty, kteří vědomě či nevědomě, nedodržují množstevní omezení (limity) týkající se přeprav vybraných výrobků pro osobní spotřebu mezi členskými státy EU.

Během února odhalili liberečtí celníci při silničních kontrolách již tři osoby převážející celkem 1 690 litrů minerálních olejů resp. motorové nafty.

Zatím poslední případ zaznamenala hlídka celníků v sobotu (dne 19. února) nedaleko bývalého hraničního celního přechodu na Liberecku. Jednapadesátiletý řidič ve Škodě Octávia (RZ Libereckého kraje) převážel 18 plastových barelů naplněných kapalinou specifického zápachu motorové nafty o celkovém obsahu 450 litrů. Řidič ke zboží nepředložil žádné doklady, a tak celníci kapalinu v hodnotě cca 15 tisíc korun přemístili do skladu celního úřadu.

V případě, že se přistiženým osobám nepodaří prokázat řádné zdanění, hrozí jim sankce propadnutí zboží ve prospěch státu a budou vyzvány k podání daňového přiznání a zaplacení daně.

Pokud cestujete za hranice naší republiky, přinášíme Vám informace o množstevních limitech vybraných výrobků, které si pro osobní spotřebu můžete z členských států EU dovézt nebo je mezi členskými zeměmi EU převážet, aniž byste zaplatili dovozní clo, DPH a spotřební daně, případně porušili daňové předpisy.
    
V rámci zemí EU lze pro osobní spotřebu dopravovat bez dokladů o zdanění (prodejní doklady, na kterých je vyčíslena SPD) výrobky zatížené spotřební daní (tzv. vybrané výrobky), jejichž množství nebude přesahovat:

• minerální oleje s výjimkou zkapalněných ropných plynů dopravovaných v tlakových nádobách o hmotnosti náplně do 40 kg včetně množství dopravované v běžných nádržích zvýšené o 20 l
• zkapalněné ropné plyny v tlakových nádobách o hmotnosti náplně do 40 kg včetně 5 tlakových nádob
• konzumní líh a lihoviny 10 l konečných výrobků
• pivo 110 l
• meziprodukty 20 l
• vína 90 l, z toho u šumivých vín 60 l
• cigarety 800 kusů
• cigarillos a doutníky o váze menší než 3 g/kus 400kusů
• ostatní doutníky 200 kusů
• tabák ke kouření 1 kg     

Další informace lze nalézt na www.celnisprava.cz

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 379
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky