CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 23.05.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Další případ pašování léků s pseudoefedrinem

     Rovných 768 kusů tablet léku Sudafed s obsahem pseudoefedrinu zajistili v posledních dnech celníci z liberecké mobilní skupiny při silniční kontrole.

     V rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu si celníci v katastru obce Kunratice vytipovali a zastavili ke kontrole osobní vozidlo jedoucí z Polska, ve kterém cestovaly čtyři osoby z Liberecka. Na dotaz, zda řidič převáží alkohol, cigarety nebo jiné zboží, odpověděl, že nic. Při prohlídce zavazadlového prostoru jeden z členů hlídky objevil v černé igelitové tašce 59 balení léku Sudafed po 12 tabletách. Následovala důkladná prohlídka vozu. Pod sedadlem řidiče se nacházelo dalších pět balení léku Sudafed, tedy 60 tablet. Odkládací přihrádka levých předních dveří ukrývala injekční stříkačku stejně jako kapsa kalhot řidiče. Při kontrole příručního zavazadla jedné ze spolujezdkyň celníci objevili další injekční stříkačku, digitální váhu a několik zatahovacích igelitových sáčků.

     Řidič nejenže spáchal přestupek, jelikož neměl u sebe řidičský průkaz ani registrační osvědčení k vozidlu, čelí spolu s třemi spolucestujícími ženami i podezření ze spáchání trestního činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V případě prokázání viny hrozí osádce odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

     Od začátku roku evidují celníci na severu Čech již osm případů přeprav resp. pašování léků. Zabránili nekalým úmyslům s bezmála šestnácti tisíci tabletami léků obsahujících pseudoefedrin, který je zneužíván k výrobě pervitinu.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky