CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 29.09.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Osádce vozu se celníky oblafnout nepodařilo

Bezmála patnáct set kusů tablet léku SUDAFED zajistili včera severočeští celníci v blízkosti Hrádku nad Nisou.

V rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu monitorovaly mobilní hlídky celníků dění v blízkosti státní hranice. Pozornost na sebe obrátil bílý Renault Clio (RZ Libereckého kraje) jedoucí z Polska, ve kterém cestovali dva muži. Vozidlo přejelo státní hranici, po ujetí několika set metrů se otočilo a vrátilo zpět do Polska. Zhruba po 15 minutách zastavilo v těsné blízkosti státní hranice totéž vozidlo, z kterého vystoupil muž. Zatímco řidič pokračoval na území ČR, spolujezdec nesoucí přes rameno sportovní tašku, kráčel přes státní hranici pěšky.

Celníci následně v tašce odhalili 122 balení po 12 kusech tablet léku SUDAFED (celkem 1 464 tablet). V každé tabletě je obsaženo 60mg pseudoefedrinu, který je často zneužíván k výrobě pervitinu. Ze zajištěného zboží by bylo možné vyrobit 55 gramových dávek pro drogově závislé. Zkontrolováno bylo i vozidlo, které čekalo na první čerpací stanici hned za státní hranicí. Celníci s pomocí služebního psa Gabi nalezli ve vozidle dvě krabičky s prázdnými injekčními stříkačkami a igelitové zatahovací sáčky se zbytkovým množstvím bílé látky. Ta po provedeném testu reagovala na přítomnost methamphetaminu resp. pervitinu.

Oba muži ve věku 41 a 45 let nyní čelí podezření ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody od dvou až do deseti let.
 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky