CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 01.04.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Pašování léků s pseudoefedrinem se stává hitem

Tři případy pašování léků s pseudoefedrinem v jednom týdnu, to je výsledek kontrol dopravních prostředků v blízkosti česko-polských hranic v Libereckém regionu.

Při prováděné kontrolní činnosti zaměřené na přepravu vybraných výrobků a pátraní po zboží uniklém celnímu dohledu zastavila včera (dne 31. 03.) mobilní hlídka libereckých celníků ke kontrole vozidlo Mitsubishi s ústeckou registrační značkou. Třicetiletý řidič z Litoměřicka sdělil kontrolorům, že žádné zboží nepřeváží. Zavazadlový prostor byl sice prázdný, na zadním sedadle se však nacházely nijak neukryté, volně položené tři igelitové tašky. Uvnitř celníci nalezli 182 krabiček tj. celkem 2.184 tablet léků s názvem SUDAFED. Uvedený lék, který není registrovaný pro prodej v České republice, obsahuje v každé tabletě 60 mg látky pseudoefedrin, která je zneužívána k výrobě pervitinu.

Již v úterý dne 29. 3. si liberečtí celníci vytipovali ke kontrole tmavě modré vozidlo Škoda Octavie s  registrační značkou Libereckého kraje. Ve vozidle cestovali dva muži ve věku 25 a 34 let z Jablonecka. Vraceli se údajně z Polska, kde si byli pouze obhlédnout nábytek. Celníci v zavazadlovém prostoru skutečně žádné zboží neobjevili. Za to pod předním sedadlem spolujezdce odhalili igelitové tašky s větším množstvím vyloupaných tablet léků. Jednalo se o 2 806 kusů tablet s vyraženým označením SUDAFED.  V  kapse předních dveří pak celníci ještě nalezli krabičku s rychlozavíracími igelitovými sáčky.

O tři dny dříve (v sobotu dne 26. 3.) uvízla v síti silničních kontrol osádka červené Fábie. Celníci na zadním sedadle za řidičem objevili igelitovou tašku a v ní 300 kusů balení léku Cirrus po 14 tabletách s obsahem 120 mg pseudoefedrinu v každé tabletě. Celkem tedy 4.200 kusů tablet. Z uvedeného množství by bylo možné vyrobit podle propočtů asi 320 gramů pervitinu.

Všechny tři případy měly cosi společného, a sice prvotní vyjádření cestujících. Svorně celníkům totiž tvrdili, že žádné zboží nevezou, pouze věci pro osobní spotřebu. Zatímco osádka modré Octavie vypověděla, že o lécích ve vozidle nemá ponětí, řidič vozu Mitsubishi i osmnáctiletá spolujezdkyně z červené Fábie celníkům sdělili, že léky zakoupili v Polsku pro svoji spotřebu či spotřebu blízkých.

Přistižené osoby čelí podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.  Za nevinně vypadající „turistické výlety“ jim hrozí sankce odnětí svobody od dvou až deseti let.

Od začátku roku evidují celníci na severu Čech již šest případů přeprav resp. pašování léků (jeden v lednu, dva v únoru a tři v březnu). Zabránili nekalým úmyslům s bezmála patnácti tisíci tabletami léků obsahujících pseudoefedrin, který je zneužíván k výrobě pervitinu. 

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky