CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 08.04.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Řidič převážel nadlimitní množství tabáku

Více než 16 kilogramů neznačeného tabáku zajistili v posledních dnech liberečtí celníci ve vozidle při běžné silniční kontrole v blízkosti česko-polských hranic.

Na komunikaci I/35 vytipovala mobilní hlídka celníků ke kontrole vozidlo zn. VW Sharan.  Dvaatřicetiletý řidič z Českolipska převážel za předními sedadly dva pytle, v kterých celníci následně objevili 16 sáčků obsahujících tabák ke kouření. Šest sáčků balených po 1000 gramech bylo opatřeno pouze etiketou, zbývajících 10 sáčků postrádalo nejen označení, ale i tabákovou nálepku.

Celníci tabák zajistili a vyčíslili únik na daních a dalších poplatcích na bezmála 22 tisíc korun. „Turista“, který dopravuje nadlimitní množství vybraných výrobků, se stává plátcem daně a z dovezeného zboží bude muset uhradit spotřební daň. Čeká jej i řízení o přestupku.    

Převozy nadlimitního zboží vybraných výrobků nejsou v regionu nic výjimečného. Od začátku roku evidují liberečtí celníci 20 případů, kdy fyzické osoby přepravovaly ve vozidlech pro osobní spotřebu více cigaret či tabáku ke kouření než povolují množstevní limity. Cestujícím zajistili bezmála 50 tisíc kusů cigaret různých značek, které byly opatřeny převážně ukrajinskými, běloruskými či moldavskými tabákovými nálepkami a 36 kilogramů tabáku. Zabránili tak daňovým únikům ve výši téměř 150 tisíc korun.

Upozornění: fyzickým osobám je na daňovém území ČR dovoleno přepravovat pro osobní spotřebu nejvýše jeden kilogram tabáku ke kouření či 800 kusů cigaret s českými kolky nebo s kolky států EU. Při přepravě většího množství musí přepravující osoba předložit doklad prokazující zdanění, např. fakturu nebo účtenku. Cigaret označených kolky států mimo EU lze přepravovat pouze 200 kusů, tabáku ke kouření pouze 250 gramů, přičemž přepravující musí doložit, že byly z příslušného státu legálně dovezeny.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky