CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 12.07.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Společná informace k akci „SOKOL“

V posledních dnech provedli celníci z oddělení Odhalování trestné činnosti Celního ředitelství Ústí nad Labem v součinnosti s Policií ČR ÚOKFK SKPV Praha, realizaci trestní věci s krycím názvem „SOKOL“.   V jejím průběhu byly provedeny na území Středočeského a Libereckého kraje čtyři domovní prohlídky a tři prohlídky jiných prostor a pozemků. Výsledkem bylo zajištění rozsáhlého množství důkazního materiálu a zadržení sedmi osob.

Podezřelí nejméně v 50 případech prostřednictvím tuzemských subjektů zkrátili SPD a DPH. Nepřiznali a nezaplatili daň z výrobku, který dovezli ze zahraničí pod obchodními označeními „Basisöl PUR 75“ a „Universal Technisches Öl“ jako produkt nepodléhající SPD v celkovém množství nejméně 1,3 milionů litrů. Tento bez dalších úprav distribuovali na tuzemské čerpací stanice a k dalším tuzemským odběratelům, jako řádně zdaněnou motorovou naftu. Dále neoprávněně uplatnili, na základě fiktivních faktur vystavených do jiného členského státu, osvobození od daně z pohonných hmot v celkovém množství 3 593 017 litrů a hodnotě přesahující 76 milionů korun.

Tímto jednáním měli pachatelé způsobit České republice zastoupené příslušnými celními a finančními úřady škodu na SPD ve výši nejméně 15 milionů korun a na DPH bezmála dalších 15 milionů korun.

Severočeští celníci na případu pracovali od poloviny ledna tohoto roku. Začátkem května zdokumentovanou trestní věc předali orgánu příslušnému konat vyšetřování, s návrhem na zahájení trestního stíhání sedmi osob pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Zároveň vytvořili s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR společný pracovní tým, který svým zásahem ukončil rozsáhlou trestnou činnost skupiny osob při obchodování s minerálními oleji.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.                                              kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem                         tiskový mluvčí PIO PP ČR
tel: +420 475 667 369                                         mobil: +420 725 190 392
mobil: +420 731 421 645                                      e-mail: korupce@gmail.com
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky