CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 09.11.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Výsledky akce "ŠKVOR" na severu Čech

Na alarmujících výsledcích celostátní kontrolní akce s krycím názvem „ŠKVOR“ zaměřené na zaměstnávání cizinců a dodržování pobytového zákona, která proběhla v uplynulém týdnu (od 31. 10. do 6. 11.), se podíleli i severočeští celníci.

Během sedmi dnů provedli celníci u zaměstnavatelů na severu Čech 16 kontrol, při nichž zkontrolovali více než sto cizinců, kteří pro ně pracovali. Pět kontrol proběhlo ve spolupráci s cizineckou policií a na jedné se podíleli i pracovníci úřadu práce. 

Celníci při intenzivních kontrolách směřujících zejména do stavebnictví odhalili 32 cizinců ze zemí mimo EU, kteří jsou podezřelí z porušení zákona o zaměstnanosti. Největší podíl z tohoto počtu připadá na cizince z Ukrajiny (30). Všechny cizince kontroloři přistihli v pracovních oděvech odpovídajících jejich pracovním činnostem. Nejčastěji zjištěným nedostatkem byly chybějící doklady k výkonu pracovní činnosti, nebo výkon práce v rozporu s vydaným povolením.

Kontroloři se zaměřovali také na dodržování informační povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce. Z počtu 60 kontrolovaných pracovníků z členských zemí EU, nebyla tato oznamovací povinnost splněna v 54 případech.

Během týdenní celostátní akce Škvor zkontrolovali příslušníci celní správy na celém území ČR celkem 967 zahraničních pracujících, v 569 případech zjistili pochybnosti v dodržování právních předpisů.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky