CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 07.03.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci zajistili tuny řezaného tabáku

Téměř 16 tun tabáku v hodnotě bezmála 3,5 milionu korun zajistili v uplynulých dnech severočeští celníci na Liberecku.  
 
Stalo se tak po telefonické informaci v níž neznámý zdroj oznámil příslušníkům Celního úřadu Liberec místo, kde je údajně skladováno větší množství tabáku ke kouření. 

Vyslaná hlídka mobilního dohledu jela pravdivost informace ověřit. Před objektem stály dva kamiony polské imatrikulace a v otevřené skladové hale dodávkové vozidlo, také s polskou registrační značkou. Celníci v hale objevili na paletách velké množství kartonových krabic, z nichž byla cítit charakteristická vůně tabáku. 

Šetřením provedeným na místě  bylo zjištěno, že se ve skladových prostorách objektu nachází 168 kartonových krabic. V 99 krabicích celníci odhalili hrubě řezaný tabák ke kouření, 60 krabic obsahovalo jemně řezaný tabák ke kouření a v devíti krabicích byly nalezeny dřevěné piliny. 
   
Přítomný pětapadesátiletý Polák nebyl schopen předložit žádné doklady o zdanění, celníci zboží zajistili a následně odebrali vzorky, které budou podrobeny analýze v celně-technické laboratoři. 
    
Pokud testy prokážou, že se skutečně jedná o vybraný výrobek, který podléhá spotřební dani a tato daň z něj nebyla uhrazena, propadne celý náklad ve prospěch státu. Viník bude nucen únik na spotřební dani přesahující 22 milionů korun uhradit.   Navíc za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby hrozí pachateli v trestním řízení trest odnětí svobody v délce dvou až osmi let.

por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky