CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 14.02.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Další pašované léky odhalili liberečtí celníci

Během tří dnů odhalili celníci na severu Čech hned tři případy přepravování léků s obsahem pseudoefedrinu z Polska a zajistili celkem 2 518 tablet. 
    
V pátek kolem 15. hodiny zastavila mobilní hlídka libereckých celníků v příhraničí (silnice I/35) ke kontrole vozidlo BMW registrační značky Ústeckého kraje, jehož osádku tvořili dva muži ve věku 21 a 22 let. Osádka svorně na otázku, zda převáží nějaké zboží, odpověděla: „nic nevezeme.“ Její výpověď záhy celníci vyvrátili, když  přistoupili ke kontrole vozidla a v palubní desce (v průduších ventilace) odhalili v igelitovém sáčku vyloupané tablety léku Cirrus. Jednalo se o celkem 838 kusů tablet, z nichž v každé je obsaženo 120 mg pseudoefedrinu zneužívaného k výrobě pervitinu.

O hodinu později už hlídka mobilního dohledu zastavovala ke kontrole vozidlo Škoda Felicie, řízené třicetiletým mužem z Prahy. Celníci ve vozidle odhalili 72 krabiček tj. 864 tablet léku Sudafed. Krabičky s lékem se nacházely v batohu ležícím na podlaze před sedadlem spolujezdce.

V minulém týdnu se léky k výrobě pervitinu pokoušeli převézt i dva muži ve věku 25 a 29 let z Děčínska. Vozidlo Renaultu 19 registrační značky Ústeckého kraje zastavila hlídka při běžné celní kontrole ve středu podvečer na komunikaci I/13 na Frýdlantsku.  I oni prý nic nevezli. Celníci lék s vyraženým názvem Sudafed (celkem 816 tablet v platech bez krabiček) odhalili v igelitové tašce pod sedadlem řidiče. Zprvu sice oba tvrdili, že o tašce ani jejím obsahu jim není nic známo, nakonec se ale spolujezdec doznal. Léky zakoupil v Polsku za rovných sedm tisíc korun. 

Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí zúčastněným trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let nebo peněžitý trest.  

Celníci na severu  Čech si tak letos připsali již pět úspěšných záchytů léků s pseudoefedrinem hojně zneužívaných k výrobě pervitinu. V loňském roce se podařilo odhalit 28 případů, při nichž celníci zajistili více než 70 tisíc tablet. Léky byly přepravovány v krabičkách, blistrech, v některých případech i vyloupané a ve vozidlech důmyslně ukryté. 
  

por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 379
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky