CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 29.05.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

O tabletách nic nevíme, tvrdili celníkům

Během včerejšího odpoledne odhalili celníci na Liberecku hned dva případy přeprav léků s obsahem pseudoefedrinu zneužívaného k výrobě pervitinu. 

Dvacetiletého řidiče osobního vozidla VW Golf z Klatovska a jeho spolujezdce z Plzeňska zastavila při jejich cestě z Polska mobilní hlídka celníků nedaleko Harrachova. 

Ve velkém reproduktoru umístěném v zavazadlovém prostoru celníci odhalili pod zvukovou izolací ukrytý sáček a v něm vyloupané bílé tablety léku CIRRUS. Celkem napočítali 1 000 kusů tablet, přitom každá tableta obsahuje 120 mg pseudoefedrinu, látky, kterou drogově závislí zneužívají k výrobě pervitinu.
    
Jen o dvě hodiny později si hlídka vytipovala a následně zastavila ke kontrole červený Ford Escort s pražskou registrační značkou, jehož osádku tvořili dva muži. Čtyřiačtyřicetiletý řidič z Kladenska o čtyři roky starší spolujezdec z Prahy. Hlídce na otázku, zda převážejí nějaké zboží, odpověděli slovy: „jeli jsme do Polska objednat jen náhradní autodíly, nic nevezeme.“ Celníci záhy jejich výpověď vyvrátili, když  přistoupili ke kontrole vozidla a v odkládací přihrádce palubní desky objevili smotaný igelitový sáček.  Jeho obsahem bylo  500 kusů vyloupaných tablet s vyraženým nápisem SUDAFED, po 60 mg pseudoefedrinu v každé.
     
Obě osádky celníkům svorně tvrdili, že jim léky nepatří. Nyní čelí podezření ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jim trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let nebo peněžitý trest. 
    
Od začátku letošního roku odhalili celníci na severu  Čech již 13 případů obdobných podloudných přeprav a zajistili téměř 12,5 tisíc tablet léků s obsahem pseudoefedrinu, který je u nás zneužívaný k výrobě drog.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky