CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 21.12.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Společná tisková zpráva Celního ředitelství Ústí nad Labem a Krajského ředitelství policie Libereckého kraje k akci „BRANDT“

V posledních dnech provedli celníci z oddělení Odhalování celních a daňových podvodů Celního ředitelství Ústí nad Labem v součinnosti s Policií ČR KŘPLK OHK SKPV Liberec, realizaci trestní věci s krycím názvem „BRANDT“. Výsledkem závěrečné fáze rozpracovaného případu bylo zadržení organizované skupiny osob a zajištění rozsáhlého množství důkazního materiálu.

V rámci akce pod krycím názvem „BRANDT“, se podařilo ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Ústeckého kraje zadržet organizovanou skupinu šesti pachatelů ve věku 32 až 51 let. Zásahová jednotka byla přizvána ke spolupráci z důvodu podezření, že by mohli být někteří členové gangu ozbrojeni. To se také následně při domovních prohlídkách potvrdilo.

Celníci ve spolupráci s policisty prováděli šetření několik dlouhých měsíců. Nyní již všichni zadržení čelí obvinění ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, a dále pak z neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby. Skupina se zaměřila na dovoz minerálních olejů označených nomenklaturním číslem G25, a to z Německa do České republiky. Finančnímu úřadu ale deklarovala dodání minerálních olejů do států Evropského společenství – konkrétně Slovenska. Tím nemuselo být odvedeno DPH a zároveň spotřební daň. Na našem území pak bylo zboží bez jakékoliv úpravy zaměněno za motorovou naftu a rovnou z cisteren bylo distribuováno na čerpací stanice po celém území České republiky a dalším odběratelům.  Jak sdělil mluvčí celního ředitelství por. Nejedlý, „podezřelí v nejméně 113 případech, prostřednictvím tuzemských subjektů, zkrátili spotřební daň a DPH. Nepřiznali a nezaplatili daň z výrobku, který dovezli ze zahraničí pod obchodním označením G25, a to v množství nejméně 3 390 000 litrů.“

Případ je stále ve vyšetřování, nicméně škody, které se doposud podařilo zjistit a zadokumentovat, jsou ve výši několika miliónů korun. Podle mluvčího celního ředitelství je to nejméně 37 miliónů korun na spotřební dani a dalších bezmála 21 miliónu korun na neodvedení DPH.

Ovšem další nezanedbatelné škody mohly také vzniknout motoristům, kteří místo certifikované nafty natankovali na čerpací stanici právě tento minerální olej. Ten je svým původem určen zejména pro oblast strojírenství či stavebnictví (např. odlévání forem, apod.).

Při realizaci akce, která trvala několik dní a probíhala na území Libereckého a Ústeckého kraje, bylo provedeno také několik domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor. Přišlo se tak i na nelegální linku na výrobu cigaret, a to přímo v Liberci. Při razii policistů a celníků byla linka v plném provozu a obsluhovalo ji několik osob. „Zajistili jsme 5 690 000 kusů nezdaněných cigaret a 20 tisíc kilogramů tabáku v různých stádiích úpravy, včetně obalového materiálu, a dále také 11 217 litrů nezdaněného alkoholu různých značek,“ upřesnil por. Nejedlý z celního ředitelství.  Státu byla způsobena škoda na daních dalších nejméně 52 milionů korun a dá se předpokládat, že bude ještě vyšší.

Z tohoto výčtu je zřejmé, že zločinecká skupina byla velmi dobře organizovaná a rozsah její trestné činnosti zahrnoval jedny z nejnebezpečnějších hospodářských deliktů. Rovněž si jimi dokázali opatřit značné zisky ve svůj prospěch a naopak státu způsobit nemalé škody. . .

Na tři z šestice obviněných podal policejní komisař návrh na jejich vzetí do vazby. Tyto návrhy byly soudem akceptovány. I v souvislosti s tímto případem se policistům podařilo zajistit některé hodnoty pro případnou náhradu škody, a to nemovitosti, nákladní auta a finanční prostředky na účtech.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz

a

mjr. Bc. Vlasta Suchánková 
tisková mluvčí  KŘP LK
tel.: 97404660207
mobil: 724 189 071
e-mail: tiskova.krplb@mvcr.cz
Skočit na začátek stránky