CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 16.01.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Statistika kontrolní činnosti CŘ Ústí nad Labem za rok 2011

Tato zpráva obsahuje výsledky kontrolní činnosti severočeských celníků z vybraných oblastí za uplynulý rok.

Oblast kontrol duševního vlastnictví:

Celníci při kontrolách vnitřního trhu s cílem ochránit spotřebitele se v loňském roce zaměřovali nejen na tržnice, ale i kamenné obchody. Zajistili bezmála 55 tisíc kusů padělků či napodobenin značkového zboží či pirátských nahrávek na CD a DVD nosičích. Největší podíl plagiátů tvoří nosiče (11.921 ks), obuv (4.665 pr) a textilní výrobky (3.879 ks). Škoda, která by jejich prodejem majitelům ochranných známek a práv autorských vznikla, dosáhla téměř 23 milionů korun. 

Ve srovnání s rokem 2010, kdy se celníkům podařilo zajistit 67 tisíc kusů padělků se počet plagiátů v regionu mírně snížil, přičemž se mění i sortiment. Kromě pirátských nosičů, obuvi a textilu se stále více vyskytují padělky módních doplňků (např. kravaty, opasky, peněženky, kabelky, hodinky, parfémy, bižuterie), ale i hraček. 

Padělky se ve větší míře již na pultech či regálech prodejních míst neobjevovaly, prodejci využívali především tzv. skrytý prodej. Zákazník je odveden za zbožím mimo provozovnu, či konkrétní zboží je mu doneseno z úkrytu.

Oblast kontrol přeprav a značení tabákových výrobků: 

Během roku 2011  zajistili téměř 1,6 milionu kusů nelegálních cigaret a 197 kg nezdaněných tabákových směsí určených ke kouření. Únik na daních a dalších poplatcích činil více než 4,3 milionu korun.  Zaznamenán mírný pokles oproti roku 2010, kdy bylo zajištěno více než 2 miliony kusů nelegálních cigaret a 426 kg tabáku s daňový únikem vyčísleným ve výši téměř 5,2 milionu korun.

U této komodity určitá změna oproti minulým rokům nastala. Ubylo padělků cigaret vyráběných na našem území a převážně byly zajištěny pašované cigarety pocházející z Ukrajiny, Ruska, Běloruska a Moldavska, kde jsou levnější.

Oblast kontrol přeprav léků na výrobu drog:

Celníkům se na severu Čech podařilo loni odhalit 28 případů přeprav léků s pseudoefedrinem (např. Sudafed, Cirrus, Acatar aj.), které jsou u nás zneužívány k výrobě pervitinu. Příslušníkům celní správy se podařilo zajistit na severu Čech více než 70 tisíc tablet těchto léků. Léky byly přepravovány v krabičkách, blistrech, v některých případech i vyloupané a ve vozidlech ukryté.

Zaznamenán nárůst zjištěných případů pašování léků s pseudoefedrinem oproti roku 2010, kdy bylo odhaleno 14 přeprav a zajištěno bezmála 113 tisíc kusů tablet. Zatímco v roce 2010 bylo největší odhalené množství tablet v jednom vozidle 84 tisíc kusů tablet, v roce 2011 to bylo bezmála 33 tisíc kusů tablet.

Oblast kontrol výkonového a časového zpoplatnění:
    
Severočeští celníci řešili v roce 2011 celkově 14 967 přestupků za užití dálnic, rychlostních komunikací a vybraných silnic I. třídy bez uhrazení mýtného poplatku či chybějící dálniční známky. V blokovém řízení vybrali od neukázněných řidičů více než 11,6 milionu korun. V 708 případech řidiči nesouhlasili s uložením blokové pokuty, ty tak byly postoupeny do správního řízení. Oproti roku 2010 přistihli celníci o 1024 řidičů-hříšníků více a o 640 méně případů předali do správního řízení.

Při kontrolách výkonového zpoplatnění (mýto) zjistili celníci na úseku dálnice D8 mezi SH a Prahou včetně rychlostní komunikace R63 Bystřany – Ústí nad Labem a silnice I. třídy I/30 Ústí nad Labem - Lovosice 4 590 případů, kdy nebylo u kamionů řádně zaplacené mýtné. Od řidičů vybrali za uvedený počet přestupků bezmála tři miliony korun. Přes 330 případů postoupili do správního řízení. Hlídky výkonového zpoplatnění se nezaměřují jen na elektronické mýtné, ale kontrolují i časové zpoplatnění tzv. dálniční známky. Loni na dálnici D8 zjistily 1 353 vozidel bez platného dálničního kuponu a vybrali od řidičů na pokutách za tento přestupek bezmála jeden milion korun.

Na zpoplatněném úseku rychlostní komunikace R10 a R35 Liberec - Praha bylo celníky zjištěno 4 413 případů neuhrazení mýtného a uloženy pokuty ve výši téměř 3,4 milionu korun.  Téměř 350 případů bylo postoupeno do správního řízení. Celkem 4 611řidičů použilo rychlostní komunikaci bez dálniční známky. Za tento přestupek vybrali liberečtí celníci na pokutách více než 4,3 milionu korun.

Oblast kontrol zaměstnávání cizinců:

V loňském roce provedly celní úřady v nejrůznějších firmách a provozovnách v Ústeckém a Libereckém kraji celkem 208 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců, při nichž prověřili 687 pracujících cizinců. Bez pracovního povolení přistihli celníci 112 cizinců ze zemí mimo EU.  Nejčastěji byli mezi cizinci porušujícími zákon o zaměstnanosti, tak jako v letech předchozích, občané z Ukrajiny (73) a Vietnamu (27). Celníci kontroly směřovali především do odvětví, ve kterých dle vlastních poznatků a zjištění bylo nejvíce pracujících cizinců zaměstnáváno. Především se jednalo o stavebnictví a zemědělství, ale i oblast obchodu a služeb. 
     
V rámci nové kompetence zároveň i kontrolovali, zda byla splněna oznamovací povinnost ze strany zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají občany EU, vůči úřadům práce. Zkontrolováno bylo přes 198 pracujících občanů EU, přičemž u 119 z nich nebyla oznamovací povinnost splněna.

Zjištěné případy zaměstnávání cizinců v rozporu s právními předpisy předaly celní úřady příslušným úřadům práce k zahájení správních řízení a uložení sankcí.   

     
Výsledky ve výběru spotřebních daní a cla budou zveřejněny v samostatné tiskové zprávě ve druhé polovině ledna.

    


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky