Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Ústí nad Labem 15. 10. 2004



TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem



Celníci stále kontrolují stánkový prodej


1. Monitorování tržišť.


Zboží za cca 1,5 milionu se podařilo včera zajistit skupině mobilního dohledu a ČOI na tržištích v příhraničí. Kontrolní a zároveň monitorovací akce, které se zúčastnili spolu s šesti celníky i čtyři inspektorky ČOI, proběhla odpoledne postupně na tržištích Hřensko, Petrovice, Moldava a Dubí. Celníci se zaměřili opět na neznačené cigarety a spolu s inspektorkami ČOI na kontrolu zboží neoprávněně označené ochrannou známkou a pirátských nahrávek. Zajímavostí jsou některé tituly filmů na DVD, které budou mít premiéru v našich kinech až v příštím roce. Celkem se podařilo zajistit:

Celková hodnota zajištěného zboží činí 1 468.340,-Kč


2. Statistika kontrolních akcí stánkového prodeje.


V září se podařilo celníkům v územní působnosti Celního ředitelství Ústí nad Labem provést 34 kontrol, při kterých bylo zkontrolováno 303 subjektů. Celkem se podařilo zajistit zboží v hodnotě přesahující 70,5 milionů korun. Kontroly byly zaměřeny jak jinak než na značení tabákových výrobků tabákovými nálepkami a prodej lihovin a tabákových výrobků na tržištích a v tržnicích, kde je prodej vybraných výrobků zakázán. Současně byly prováděny ve spolupráci s inspektory ČOI kontrolní akce na porušování autorských práv a ochranných známek. Při těchto kontrolách zajistila celní správa :

Kromě zajištění cigaret a lihovin se podařilo celníkům objevit padělatelskou dílnu sloužící k potisku nelegálních kopií CD a DVD spolu s matricemi, barvami a speciálním zařízením umožňujícím tento potisk a dílnu, kde se na textilní výrobky našívala loga známých renomovaných firem.

V součinnosti s inspektory ČOI bylo zajištěno:


Celková hodnota zajištěného zboží za uplynulý měsíc září činila 70 538.315,-Kč.


Zboží zajištěné kontrolními orgány nemusí vždy končit v drtícím zařízení. Zažádají-li si organizace a jiné právnické osoby (vymezené zákony č.191/1999 Sb. nebo 64/1986 Sb., v platném znění), může být zboží za stanovených podmínek využito k  humanitárním účelům. Je třeba si ale připomenout některé tyto podmínky. V prvé řadě musí být pravomocně rozhodnuto, že zajištěné zboží je padělkem, propadlo státu nebo bylo zabráno. Dále musí majitel práva k ochranné známce vyslovit souhlas s využitím padělků pro humanitární účely. Poté inspektorát ČOI nebo celní ředitelství ( podle podání žádosti ) rozhodne, které propadlé nebo zabrané padělky jsou vhodné.

Povinnosti přejímající organizace:

O bezúplatném převodu je uzavřena písemná smlouva, v které je samozřejmě i ustanovení o smluvní pokutě pro případ porušení závazků.





Jiří Nejedlý

tiskový mluvčí
tel.: 475667216

fax: 475667310

mobil: 731 421 645

e-mail: j.nejedly@cs.mfcr.cz