Ministerstvo financí - Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 22. 4. 2004

 

TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Účast celní správy na operacích ÚOOZ - DUDEK a RADOST

Dne 14.4.2004 proběhla závěrečná realizace operací s krycím názvem Fricek, Dudek a Radost. V případech Dudek a Radost pracovali v rámci společných pracovních týmů příslušníci specializovaných útvarů Celní správy ČR a Policie ČR. K těmto operacím proběhla 21. 4. 2004 společná tisková konference Policejního prezidia a Generálního ředitelství cel.

Operace Dudek byla uskutečněna na základě prvotních poznatků příslušníků celní správy, z jejichž iniciativy byl založen společný tým pracovníků celní správy a policie. Za celní správu se na této operaci podíleli příslušníci specializovaných útvarů celní správy, a to protidrogových oddělení příslušných celních ředitelství a protidrogového oddělení Generálního ředitelství cel, které mají ve své kompetenci kromě boje proti drogám také boj proti nelegálnímu obchodování se zbraněmi, střelivem, výbušninami, vojenským materiálem a radioaktivními látkami. Závěrečná realizace operace Dudek probíhala na území Jihomoravského, Královéhradeckého a Karlovarského kraje.

Operace Radost probíhala rovněž společnou týmovou prací specialistů celní správy a policie, přičemž závěrečná realizace byla v režii zejména příslušníků celní správy, kdy na realizační zásah byla nasazena Skupina operativního nasazení, což je obdoba policejního Útvaru rychlého nasazení.

Při obou operacích proběhlo množství domovních prohlídek, které prováděly společně týmy celní správy a policie, a mimo značného množství zbraní bylo zadrženo velké množství hydroponně pěstovaných rostlin konopí.

 

 

 

 

 

Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

fax: 261332000

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz