Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 3. 5. 2004

 

TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Informace k případu břeclavských celníků

Celní správa České republiky v uplynulých dnech průběžně informovala o postupu Celního ředitelství Brno v pracovně právních otázkách u zaměstnanců Celního úřadu Břeclav - dálnice, u kterých je podezření z korupčního jednání. Na šetření pracuje policie a inspekční orgány celní správy.

Dne 23. dubna 2004 byly vedení Celního ředitelství Brno předány policií poznatky využitelné pro ukončení služebního poměru a Celní ředitelství Brno od tohoto dne zahájilo řízení o ukončení služebního poměru z důvodu porušení služební přísahy nebo služební povinnosti zvlášť závažným způsobem.

Z 18 obviněných zaměstnanců byl do 30. 4. 2004 ukončen služební poměr 8 celníkům a pracovní poměr 1 civilnímu zaměstnanci. U 6 celníků, jejichž služební poměr končil 30. 4. 2004 z důvodu organizačních změn, se prozatím, z důvodu jejich nepřítomnosti v místě obvyklého pobytu, nepodařilo doručit rozhodnutí o ukončení služebního poměru z důvodu porušení služební přísahy nebo služební povinnosti zvlášť závažným způsobem. Zbývajícím 3 celníkům by mělo být rozhodnutí doručeno v nejbližších dnech.

Ze 6 celníků, kterým nebylo doručeno rozhodnutí o ukončení služebního poměru z důvodu porušení služební přísahy nebo služební povinnosti zvlášť závažným způsobem, bude mít 5 celníků dle současných právních norem nárok na výsluhový příspěvek. Tato situace by v budoucích letech neměla nastat, neboť nový zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, který by měl vstoupit v platnost od 1. 1. 2005, umožňuje ztrátu nároku na výsluhový příspěvek v případě, že je příslušník následně na základě jednání, které vedlo k jeho propuštění, pravomocně odsouzen pro trestný čin spáchaný úmyslně, nebo je proti němu vedeno trestní řízení pro trestný čin spáchaný úmyslně a následně je za něj pravomocně odsouzen.

Generální ředitelství cel rozhodlo o personálních změnách ve funkcích ředitele Celního ředitelství Brno a jeho náměstka.

 

Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

fax: 261332000

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz