Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 6. 5. 2004

 

TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Informace k čekacím dobám při celním řízení

Celní správa České republiky k dnešnímu dni eliminovala nejzásadnější problémy s aplikacemi softwaru, které používá při elektronickém zpracování dat v celním řízení. Podle dostupných informací se situace v celním řízení u většiny celních úřadů v tomto smyslu postupně stabilizuje. Pouze u některých z nich dosahují čekací doby cca 2 až 3 hodiny (CÚ Brno Slatina, Ostrava, Plzeň).

Delší čekací doby jsou způsobeny mimo jiné i tím, že ne všichni deklaranti mají své doklady zpracované podle nových platných předpisů, v provádění oprav jim jsou však zaměstnanci celní správy operativně nápomocni. V některých konkrétních případech deklaranti při celním řízení navíc nepředkládají všechny nezbytné doklady. V takovém případě musí být celní řízení nutně přerušeno a může pokračovat až v okamžiku, kdy jsou k projednání předloženy doklady kompletní. Situaci nadále komplikuje i skutečnost, že si část deklarantské veřejnosti v dostatečném předstihu neopatřila pro elektronické celní řízení patřičný software a pracovníci celních úřadů musejí potřebná data zadávat ručně.

Generální ředitelství cel nadále situaci na svých podřízených útvarech průběžně monitoruje, přičemž tyto mají povinnost ihned oznámit případné nedostatky v systému zpracování dat, aby tak mohlo dojít k jejich neprodlenému odstranění.

 

Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

fax: 261332000

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz