Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 6. 5. 2004

 

TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Stanovisko Celní správy České republiky k mediálním dezinformacím o nedostatečné míře přenosu informací ve směru k deklarantské veřejnosti

Vedení celní správy protestuje proti dezinformacím, které se v posledních dnech objevují v některých českých médiích. Ta zpochybňují míru kvality i kvantity informací, jež průběžně poskytovaly a poskytují celní orgány svým klientům v souvislosti se změnami po našem vstupu do EU.

Již od poloviny loňského roku celní správa vydávala prostřednictvím tisku, event. svých internetových stránek, průběžné informace o změnách, které v celní problematice nastanou dnem vstupu ČR do EU. Sama pak organizovala, případně společně s regionálními Hospodářskými komorami a profesními svazy a sdruženími, celou řadu odborných seminářů na toto téma. Bylo na dotčených podnikatelských subjektech, aby se do vstupu naší země do EU dostatečným způsobem hlouběji s avizovanými novými skutečnostmi seznámily. To by významně přispělo k bezproblémovému celnímu projednávání jejich podání na celních úřadech, a to již od pondělí 3. května 2004. V dostatečném předstihu také měly možnost nakoupit nové softwarové aplikace pro celní řízení. Mnohé deklarantské firmy pak tuto možnost, údajně z ekonomických důvodů, nevyužily, což se mj. také projevuje na délce současných zdržných dob při celním projednávání.

Celní správa připouští některé dílčí potíže v oblasti informatiky, resp. nastartování některých aplikací softwaru celního projednávání, jež v prvních dnech po vstupu do EU způsobily dvou a vícehodinové čekací doby při celním projednávání. Zároveň pak ale důrazně upozorňuje, že někteří deklaranti nebyli a nejsou dostatečně připraveni aplikovat nové intrakomunitární předpisy. Předkládají pak celním orgánům chybně vyplněné dokumenty, případně neúplné.

Oddělení informací pro veřejnost při Generálním ředitelství cel připomíná, že všechny dostupné informace související s celním řízením a novými zákonnými normami a předpisy lze nalézt na webových stránkách Celní správy ČR www.cs.mfcr.cz <http://www.cs.mfcr.cz>. Zde zároveň funguje několik informačních telefonních linek, jež jsou však v těchto dnech zasyceny dotazy deklarantů, mj. i těch, kteří se neseznámili s novými normami v dostatečném předstihu, případně vůbec.

S konkrétními dotazy se mohou deklaranti obracet zejména na příslušné celní úřady a celní ředitelství, jež mají vedením celní správy uloženo vyjít obchodní i občanské veřejnosti v maximální možné míře vstříc.

Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz