Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 19. 5. 2004

 

TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Pozor na Intrastat

 

Dosud nejsou zaregistrováni mnozí odesílatelé a příjemci zboží v souladu s vyhláškou č. 200/2004 Sb., o statistice vyváženého a dováženého zboží a způsobu sdělování údajů o obchodu mezi Českou republikou a ostatními členskými státy Evropských společenství

Blížící se konec května znamená, že se krátí lhůta pro registraci zpravodajských jednotek a deklarantů do statistického systému Intrastat, tedy systému sledování pohybu zboží v rámci EU.

Údaje o zboží, které je předmětem obchodu mezi členskými státy Společenství, předává zpravodajská jednotka celnímu úřadu na výkazu pro Intrastat o odeslání zboží, jestliže fakturovaná hodnota odeslaného zboží překročila v kumulaci od začátku kalendářního roku ve sledovaném období částku 4 000 000 Kč; výkaz pro Intrastat o přijetí zboží předává, jestliže fakturovaná hodnota přijatého zboží v kumulaci od začátku kalendářního roku překročila ve sledovaném období částku 2 000 000 Kč. Sledovaným obdobím je kalendářní měsíc, ve kterém začal pohyb odeslaného zboží nebo skončil pohyb přijatého zboží. Sledovaným obdobím může být také kalendářní měsíc, ve kterém vznikla povinnost přiznat daň z přidané hodnoty pro takové zboží za předpokladu, že tento měsíc je shodný s měsícem zahájení pohybu odeslaného nebo ukončení pohybu přijatého zboží, nebo se jedná o měsíc následující.

Celní správa České republiky již v průběhu měsíce dubna na základě své analýzy vyzvala cestou celních úřadů subjekty, které by měly hlášení do statistického systému Intrastat podávat, k provedení registrace na místně příslušných celních úřadech. Do současné doby o registraci požádalo cca 25 % oslovených subjektů.

Odložení registrace na poslední chvíli může být problematické jak pro tyto subjekty, tak i pro celní úřady.

 

Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz