Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 26. 5. 2004

TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Reakce Celního ředitelství Praha k obvinění čtyř bývalých a jednoho současného celníka v souvislosti s dovozem textilu z Balkánu

Již v roce 2000 začalo Celní ředitelství Praha na základě svých vlastních poznatků šetřit dovozy textilu z Řecka, Turecka a Bulharska do České republiky. Celní správa požádala příslušné daňové a celní orgány uvedených zemí o spolupráci na ověření pravdivosti hodnot zboží na fakturách, které dovozci předkládali celním orgánům. Podezření celních orgánů se potvrdilo, faktury byly falešné. Příjemci zboží v tuzemsku uváděním nižších hodnot zboží a menšího počtu kusů krátili clo a DPH.

Ještě v roce 2000 Celní ředitelství Praha předalo tuto kauzu vyšetřovateli Policie ČR s podezřením na trestný čin dle § 148 a s okamžitou platností propustilo příslušníky celní správy, u kterých se šetřením inspekčních orgánů celní správy prokázalo porušení služebních povinností.

Vyšetřovatel nejdříve neshledal důvod k dalšímu šetření, ale v roce 2001 státní zástupce nařídil zahájení trestního stíhání.

V těchto dnech bylo v souvislosti s předmětnou kauzou předáno Policií ČR obvinění čtyřem bývalým celníkům. Zároveň bylo předáno obvinění jednomu současnému celníkovi, který byl neprodleně postaven mimo službu. Další šetření pokračuje ze strany Policie ČR a inspekčních orgánů celní správy.

 

Zdeněk Málek

tiskový mluvčí CŘ Praha

tel: 261 334 293

fax: 224 228 758

mobil: 604 290 443

e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz