Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 27. 5. 2004

TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

INTRASTAT

Program pro elektronický přenos dat do statistického systému Intrastat je na internetových stránkách Celní správy ČR zdarma

Celní správa ČR vychází vstříc zpracovatelům hlášení do statistického systému sledování pohybu zboží na vnitřním trhu EU, kteří se rozhodli pro elektronický přenos dat . Generálním ředitelstvím cel byl ve spolupráci s Českým statistickým úřadem vyvinut program IDES-CZ.

Program IDES-CZ poskytuje Celní správa ČR zdarma.

Vložená data jsou programem pomocí internetu zabezpečeně zasílána do informačního centra Generálního ředitelství cel a odtud jsou poté poskytována Českému statistickému úřadu.

Programu IDES-CZ lze získat na Internetové stránce Celní správy ČR na adrese <http://www.cs.mfcr.cz> pod odkazem Intrastat nebo přímo na podadrese (<http://www.cs.mfcr.cz/info/intrastat/index.html>).

Data určená k přenosu do IDES-CZ mohou být zadávána buď manuálně nebo přenesena z jiných programů (tzv. „import souborů“). K dispozici jsou mechanismy pro přenos ve formátech CSV (soubor s oddělovači), ASCII (soubor v pevné délce věty).

Program IDES-CZ obsahuje řadu pomocných funkcí a ověřuje správnost vkládaných dat. Zadaná nebo nahraná data jsou automaticky ověřena a chyby zobrazeny. Práci při elektronickém zpracování hlášení do statistického systému Intrastat zároveň usnadňují zabudované číselníky a pomocné funkce. Program IDES-CZ umožňuje vyhledávání v kombinované nomenklatuře, kterou v plném rozsahu obsahuje. Dalším z výrazných pomocníků uživatelům je možnost si předem vyplnit šablony k jednotlivým druhům zboží.

Pomoc při instalování a odpovědi na dotazy lze získat na od pondělka do pátku, od 7.00 do 15.30 na telefonních číslech 585 112 780, 585 112 781, 585 112 732, 585 112 775 nebo na Helpdesk Intrastat.

Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz