Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Ústí nad Labem 14. 6. 2004




TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Poslední dva dny zbývají odesilatelům a příjemcům zboží, kdy končí lhůta pro podání výkazu INTRASTAT


Dosud statistické výkazy nepředali mnozí odesílatelé a příjemci zboží.

Povinnost vykazovat údaje do Intrastatu je dána vyhláškou o statistice vyváženého a dováženého zboží a způsobu sdělování údajů o obchodu mezi ČR a ostatními zeměmi EU pod sankcí až do 1. milionu Kč!


Povinnost vykazovat data pro statistiku se týká firem, které překročí osvobozující práh při přijetí 2 mil. Kč nebo překročí osvobozující práh pro odeslání zboží 4 mil. Kč.


Sledovaným obdobím je kalendářní měsíc, ve kterém začal pohyb odeslaného zboží nebo skončil pohyb přijatého zboží.


Výkazy s údaji pro INTRASTAT se předávají příslušným celním úřadům jednou měsíčně, nejpozději do 12. pracovního dne měsíce následujícího po vykazovaném období. Do výkazu jsou údaje uváděny souhrnně za jeden měsíc. Výkaz lze vyhotovit na předepsaném tiskopise v papírové formě nebo údaje předávat elektronicky v předepsaném formátu. Informace o elektronickém předávání dat, možném též přes internet, firmy získají na webových stránkách Generálního ředitelství cel (http://www.cs.mfcr.cz) nebo u příslušných celních orgánů.



Odložení předání statistického hlášení na poslední chvíli může být problematické jak pro povinné subjekty, tak i pro celní úřady.



Viliam Leysek

tiskový mluvčí

tel.: 475667205

fax: 475667310

mobil: 723746810

e-mail: v.leysek@cs.mfcr.cz