Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Olomouci dne 14. 6. 2004



TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Intrastat


Opakovaně upozorňujeme veřejnost, zabývající se obchodem se zbožím mezi členskými státy Evropské unie, na povinnost registrace do systému Intrastat. Registraci je nutno provést na celním úřadu místně příslušném k sídlu podnikatelského subjektu. Nejpozději do 16. června 2004 je nezbytné předložit jednotlivým celním úřadům výkazy s údaji pro statistiku za měsíc květen 2004.


Povinnost vykazovat data pro Intrastat se týká osob, které překročí asimilační práh, který je stanoven pro odeslání zboží v hodnotě přesahující čtyři milióny Kč a pro přijetí zboží v hodnotě přesahující dva milióny Kč. Určuje se z fakturované hodnoty nezávisle na sobě, zvlášť pro přijetí a zvlášť pro odeslání zboží.

Osoby, které se ke dni vstupu České republiky do Evropské unie staly osobami povinnými k vykazování dat Intrastat, tj. zpravodajskými jednotkami, byly určeny podle výsledků statistiky zahraničního obchodu za rok 2003. K povinnosti vyhotovovat a předávat výkazy pro Intrastat byly vyzvány celními úřady. Zpravodajskými jednotkami s touto povinností se stávají také osoby, které celním úřadem sice vyzvány nebyly, ale celkový součet fakturovaných hodnot za odeslané nebo přijaté zboží přesáhne ode dne vstupu České republiky do Evropské unie, kdykoli v průběhu roku, některý z asimilačních prahů.


Podrobnější informace o systému Intrastat a souvisejících programových aplikacích je možné získat na jednotlivých celních úřadech nebo na adrese www.cs.mfcr.cz, popř. www.czso.cz.

.



Dagmar Bočková

tisková mluvčí CŘ Olomouc


tel., zázn., fax : 585111223

mobil: 603166200

email: d.bockova@cs.mfcr.cz