Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Praze dne 22. 6. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Pražští celníci zadrželi tuny zdravotně závadných potravin


V minulých dnech zadrželi celníci z Celního úřadu Praha D5 devět kontejnerových zásilek arašídů z Číny a pistácií z Íránu. Analýzy odebraných vzorků z celkem 128 tun arašídů a 50 tun pistácií totiž prokázaly, že u tohoto zboží je výrazně překročena povolená hranice aflatoxinu, v některých případech i několikanásobně. Příslušný celní úřad na základě výsledků testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce proto rozhodl o nepropuštění všech uvedených zásilek do volného oběhu. Celková hodnota zboží uskladněného pod dohledem prováděným celními orgány je 7.500.000 korun.


Případ je výsledkem výkonu nových kompetencí na ochranu spotřebitele a spotřebitelského trhu, jež českým celníkům příslušejí po vstupu ČR do EU. Unijní předpisy a české národní normy jim totiž mj. ukládají podrobit dovážené potraviny ze třetích zemí, zejména pak skořápkaté a sušené plody, laboratorním testům, zda neobsahují nadlimitní množství zdraví škodlivých látek.


Aflatoxiny jsou metabolity plísně Aspergillus flavus, která napadá velké množství potravin, obzvláště takové, které obsahují vysoký podíl tuku a bílkovin - ořechy, sušené mléko, kakao, apod. Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, ze kterých je několik desítek zdravotně velmi závadných. Obecně se považují za velmi silné karcinogeny vyznačujících se hepato a nefrokarcinogenitou. V současné době se testují produkty jako arašídy, fíky, paraořechy a pistáciové ořechy na obsah aflatoxinů B1, B2, G1 a G2. Pokud překročí jejich obsah povolené množství pro lidskou potřebu mohou být použity do krmiv, pokud překročí jejich obsah množství povolené do krmiv, musí být zničeny.


Celní ředitelství má k dispozici autentické záběry a fotografie z kontroly uvedeného zboží.



Zdeněk Málek

tiskový mluvčí CŘ Praha

tel: 261 334 293

fax: 224 228 758

mobil: 604 290 443

e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz