Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Plzni dne 3. 8. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň


Celníci vypátrali, kde končil tabák na vykuřování skleníků


Dnes probíhá v Karlovarském kraji velká akce, kterou celníci ukončili téměř roční pátrání po nelegálních výrobnách, kde se z tabáku deklarovaného při dovozu na vykuřování skleníků, zpracovával tabák ke kouření a vyráběly se nelegální cigarety.

S povolením státního zástupce provedl speciální útvar Celního ředitelství Plzeň prohlídky čtyř vytipovaných objektů v Chebu a Františkových Lázních a Sokolově. Podezření celníků, že se v těchto objektech bytech nachází nelegální sklady a výrobny se potvrdilo. Desítky tun tabáku v různém stádiu zpracování zabavují celníci ve dvou halách v centru Chebu, v zemědělské usedlosti na okraji Chebu a rodinném domě ve Františkových Lázních. Kromě ohromných skladů tabáku zajistili zatím 1,2 milionu kusů již vyrobených cigaret, které již byly zčásti zabalené v krabičkách a kartonech, zčásti připravené k balení do krabiček. Padělky cigaret byly opatřovány nejrůznějšími značkami v zahraničí i v tuzemsku vyráběných cigaret. MARLBORO , GAULOISES, WEST,LM, R1 a další.

Z tabáku se také vyráběla maloobchodní balení tabáku určeného ke kouření, který se objevuje v prodeji pod značkami FERAL, BALDA, KOMODOR, ATLAS, BETA.


Surový tabák určený k vykuřování skleníků nepodléhá v okamžiku dovozu spotřební dani, ale tím že nelegálně docházelo k jeho úpravě ke kouření, vznikaly mnohamilionové daňové úniky. Jejich výši budou celníci v následujících dnech vyčíslovat.


Při akci byl zatčen organizátor celé výroby a jeho dva spolupracovníci. Jsou to občané vietnamské národnosti žijící v Chebu a Aši.



Jitka Blahutová

tisková mluvčí CŘ Plzeň


tel.: 377204125

fax: 377326130

mobil: 604221204

e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz