Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Ústí nad Labem 3. 8. 2004



TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem


Celníci zachránili život


Malá slavnost se odehrála v pátek 30. července na Celní ředitelství v Ústí nad Labem.

Čtyřem pracovníkům celního ředitelství přijel z Prahy předat Rozhodnutí generálního ředitele o mimořádném povýšení jeho zástupce a ředitel 9. odboru p. Karel Šimák. Nejvyšší kázeňskou odměnu, mimořádným povýšením, byli odměněni příslušníci ústecké celní správy L.B., M. J., V.L. a M.Š za záchranu lidského života.

Cože se stalo? Ve čtvrtek 1. července projížděli ústeckou místní částí Krásné Březno za služebními povinnostmi příslušníci celní správy a zastavili se uprostřed jmenované čtvrti, aby si koupili něco k snědku. Cestou do obchodu si všimli podivně vyhlížející dívky ležící na zemi. Zarazili je dvě věci, podivně zkroucená ležící dívčina postava a netečnost kolem ní procházejících lidí. Vedoucí pracovní skupiny p. M.J. však k ní přistoupil, aby se ji zeptal jestli něco nepotřebuje. Když k ní vztáhl ruku, uviděl, že pod bundou děvče krvácí. Zjistil, že má podřezané žíly na ruce. Poslal okamžitě kolegy k služebnímu vozu pro lékárničku a nařídil ihned přivolat lékařskou záchrannou službu. Celníci poskytli zraněné první pomoc, zavázali ji zraněnou ruku a snažili se ji udržet při vědomí než se dostaví odborná pomoc, neboť děvče vlivem ztráty krve, začalo upadat do šoku a bezvědomí. Stále na ni hovořili, na všecko možné se ji ptali a tak se dověděli i důvod jejího nerozvážného činu. Než záchranáři dorazili, a ti přijeli bleskurychle, naši spolupracovníci zjistili, že důvodem jejího činu byla nešťastná shoda tří události, které by možná nezvládla i silnější a zralá osobnost. Mladičká studentka střední školy se doma nepohodla s matkou, na vysvědčení dostala nedostatečnou a ještě řešila osobní problém se svým chlapcem na vojně.

Co závěrem? Přejeme slečně studentce aby se co nejdříve uzdravila, fyzicky i psychicky, aby překonala chvilkovou slabost a našla ta správná řešení, vždyť jak se říká, má celý život před ještě sebou. Naším kolegům děkujeme za projevené lidství a duchapřítomnost a aby nemuseli takové případy řešit a všem spoluobčanům, abychom si všímali více co se děje okolo nás, někdy stačí k záchraně lidského života opravu málo. Jen se dívat kolem sebe a projevit soucit!


Viliam Leysek

tiskový mluvčí

tel.: 475667205

fax: 475667310

mobil: 723746810

e-mail: v.leysek@cs.mfcr.cz