Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel
Oddělení Informací pro veřejnost
Budějovická 7
Praha 4



V Praze 5. 8. 2004



Informace pro tiskovou konferenci Celní správy České republiky





V uplynulých dvou dnech proběhla v Karlovarském kraji významná akce, při které celníci ukončili téměř roční pátrání po nelegálních výrobnách, kde se z tabáku deklarovaného při dovozu na vykuřování skleníků zpracovával tabák ke kouření a vyráběly se nelegální cigarety.

S povolením státního zástupce provedl speciální útvar Celního ředitelství Plzeň prohlídky osmi vytipovaných objektů v Chebu, Františkových Lázních, Sokolově a Aši. Podezření celníků, že se v těchto objektech, bytech nacházejí nelegální sklady a výrobny, se potvrdilo. Celníci zajistili stroje na zpracování tabáku, komponenty k výrobě cigaret a celkem 29 tun tabáku, který byl zpracován ke kouření a 1,2 milionu kusů již vyrobených cigaret, které byly zčásti zabalené v krabičkách a kartonech a zčásti připravené k balení do krabiček. Padělky cigaret byly opatřovány nejrůznějšími značkami v zahraničí i v tuzemsku vyráběných cigaret. MARLBORO , GAULOISES, WEST, LM, R1 a další.


Surový tabák určený k vykuřování skleníků nepodléhá v okamžiku dovozu spotřební dani, ale tím, že nelegálně docházelo k jeho úpravě ke kouření, vznikaly mnohamilionové daňové úniky. Výše daňového úniku ze zajištěných 29 tun přesahuje 24,5 milionů korun.


Tento druh tabáku se v maloobchodní balení objevuje v prodeji pod značkami FERAL, BALDA, KOMODOR, ATLAS, BETA.


Při akci byl zatčen organizátor celé výroby a jeho dva spolupracovníci. Jsou to občané vietnamské národnosti, žijící v Chebu a Aši.




V úterý 3. 8. 2004 v odpoledních hodinách byl pracovníky Celního úřadu Praha Ruzyně odhalen dovoz zboží označeného falešnými ochrannými známkami.


Při kontrole letecké zásilky z Číny bylo nalezeno 8.872 párů obuvi označené falešnými ochrannými známkami PUMA.


Celková hodnota zajištěného zboží činí dle předběžného odhadu 17.440.000,- Kč.

Výběr informací z výročních zpráv celní správy (více informací na www.cs. mfcr.cz v sekci „Informace CS“)


1999


Kontrola stánkového prodeje

Celkem bylo provedeno 2.308 kontrol, z nichž 199 v součinnosti s dalšími orgány státní správy. Bylo zkontrolováno téměř 11 tisíc stánků. Na základě výsledků kontrol byly v 1.274 případech vyměřeny pokuty ve výši téměř 1,5 mil. Kč.


2000


Zboží podléhající spotřebním daním

Uvedená oblast nadále představuje vysoce rizikovou komoditu z hlediska porušování celních předpisů. Předmětem nelegálních aktivit jsou především neznačené cigarety, líh, alkoholické nápoje a ropné produkty.

V roce 2000 celní orgány zjistily 319 případů nezákonného dovozu, prodeje a skladování tabákových výrobků. V souvislosti s těmito případy zajistily více než 35,5 miliónů kusů neznačených cigaret (nárůst o téměř 62% oproti roku 1999). Bylo zjištěno 11 případů zásilek s množstvím nad 0,5 miliónu kusů cigaret. Nelegální prodej a skladování cigaret je stále v největším počtu případů zjišťován v souvislosti se stánkovým prodejem. Celkem 1,7 milionu kusů zachycených neznačených cigaret pocházelo z prodejen typu „Duty tax free“ , což potvrzuje, že tyto prodejny jsou podstatným zdrojem, ze kterého neznačené cigarety směřují do vnitrozemí ČR. Významným způsobem nelegální přepravy neznačených cigaret do ČR zůstává osobní železniční přeprava ze Slovenské republiky, kde bylo zadrženo 1,31 milionu kusů cigaret. Z hlediska významných produkčních a tranzitních zemí nebyly zaznamenány podstatné změny.


Ochranné známky a porušování autorských práv


Od doby účinnosti zákona č. 191/1999 Sb. (1.12.1999) jsou celní správou přijímána pouze opatření v souladu s tímto zákonem. V rámci odhalování celních deliktů byly zjištěny 62 případy, z nichž 53 se vztahovalo k ochranným známkám (nejvíce ke značce ADIDAS) a 9 případů k právu autorskému.


2001


Zboží podléhající spotřebním daním

V roce 2001 bylo celními orgány zadrženo v 221 případech celkem 37,5 milionu kusů neznačených cigaret, což je o 2 mil. kusů cigaret více než v roce 2000. V 8 případech byly zadrženy zásilky s množstvím nad 1 mil. kusů cigaret. Dle statistických zjištění došlo ke snížení počtu zadržených cigaret ve vlacích osobní přepravy směřujících do České republiky ze Slovenska, Polska a ze zemí bývalého SSSR. Významným způsobem podloudné přepravy neznačených cigaret do České republiky je silniční doprava ze Slovenské republiky, odkud jsou cigarety podloudně přepravovány v dodávkových i nákladních vozidlech. Největší případ nezákonného dovozu neznačených cigaret byl zjištěn v dubnu, kdy byl zadržen kontejner kravat z Číny, ve kterém bylo nalezeno téměř 9 mil. kusů cigaret. Z hlediska významných produkčních a tranzitních zemí nebyly zaznamenány podstatné změny.


Ochranné známky a porušování autorských práv

Od doby nabytí účinnosti zákona č. 191/1999 Sb. (1.12.1999) jsou orgány celní správy přijímána pouze opatření v souladu s tímto zákonem. V rámci odhalování celních deliktů bylo zjištěno 80 případů, z nichž 72 se vztahovalo k ochranným známkám (nejvíce ke značkám Adidas, Nike, HH a Diesel), neoprávněně užitých na textilních výrobcích a obuvi a 8 případů porušení autorského práva (audio a video kazety, CD disky).


2002


Zboží zatížené spotřební daní



Cigarety


V roce 2002 bylo celními orgány evidováno celkem 325 případů, při nichž byly zajištěny neznačené cigarety (oproti roku 2001 o nárůst 35 %). V rámci těchto případů bylo celními orgány zajištěno více jak 58,3 milionu kusů cigaret (nárůst o 55% proti roku 2001). Případný únik na cle, DPH a SPD byl u zjištěných případů vyčíslen na částku vyšší než 103 mil. Kč.

Mezi největšími záchyty nelegálně přepravovaných cigaret je možné uvést dva případy kamionových zásilek o počtu celkem 17 mil. ks cigaret a dále 14 operativně rozpracovaných případů, při nichž bylo zadrženo téměř 21 mil. ks cigaret.

V rámci kontroly stánkového prodeje na tržištích i v “kamenných” obchodech realizovala celní správa v roce 2002 celkem 123 kontrolních akcí, při nichž bylo zajištěno téměř 5 mil. kusů neznačených cigaret.


Ochranné známky a porušování autorských práv


V rámci odhalování celních deliktů v této oblasti bylo zjištěno 120 případů (nárůst oproti roku 2001 o 40 případů), z nichž 78 se vztahovalo k ochranným známkám (zejména Adidas, Nike, HH, Diesel), neoprávněně užitých na textilních výrobcích, obuvi a batozích a 42 případů porušení autorského práva (nahrané audio a video kazety, CD a DVD). Celními orgány bylo při kontrolách stánkového prodeje zajištěno zboží v celní hodnotě více než 365,6 milionu Kč (nárůst o více než 267 milionů Kč).


2003


Zboží zatížené spotřební daní


Cigarety a tabák

V roce 2003 bylo celními orgány zjištěno celkem 426 případů, při nichž byly zadrženy neznačené cigarety. Proti roku 2002, kdy celní správa realizovala celkem 329 případů, se jedná o nárůst o 30 %. V rámci těchto případů bylo celními orgány zadrženo více než 47,6 mil. kusů neznačených cigaret (pokles o 18 % oproti roku 2002, kdy bylo zadrženo 58,3 mil. kusů cigaret). Případný únik na cle, DPH a SPD by činil více než 66 mil. Kč.

Jako nejzávažnější lze uvést odhalení organizované skupiny pachatelů na Chomutovsku. Ve dvou nelegálních provozovnách byly vyráběny padělky cigaret světových značek, kterými byla zásobována především tržiště v západočeském příhraničí. V průběhu šetření bylo zadrženo přes 2 mil. kusů cigaret. Nelegální výrobna mohla podle operativních informací vyprodukovat až 1 mil. kusů cigaret denně.

Ve zbožové komoditě tabák bylo zjištěno 10 případů, v jejichž rámci bylo celními orgány zadrženo celkem 110,5 tuny tabáku, určených s největší pravděpodobností pro nelegální výrobu cigaret. Případný únik na cle a daních by činil více než 47 mil. Kč.


Textil a textilní výrobky

Celní orgány v roce 2003 zaznamenaly 647 porušení celních předpisů v souvislosti s dovozy textilního zboží. Více než 1/3 byla zjištěna při kontrolách stánkového prodeje.

Hlavní trendy v porušování celních předpisů spočívají nejčastěji:


-           u českých právnických a fyzických osob ve snižování celní hodnoty (nesprávné faktury, případně nezapočítáním různých dodatečných nákladů a výloh do celní hodnoty - např. dopravné, pojistné, manipulační poplatky, zprostředkovací provize), nesprávným sazebním zařazením nebo nezákonným dovozem na území ČR,

-           na tržištích, kde převažují prodejci asijských národností, v prodeji zboží uniklému celnímu dohledu a levného zboží z Asie, opatřeného falešnými ochrannými známkami.

Ochranné známky a porušování autorských práv

V rámci odhalování celních deliktů, zejména pak v důsledku cíleného zaměření celních orgánů, bylo zjištěno 229 případů (nárůst oproti roku 2002 o více jak 90%!), z nichž 109 se vztahovalo k ochranným známkám (tradičně nejvíce ke značkám Adidas, Buffalo, Calvin Klein, Camel, Diesel, Esprit, Fishbone, Hugo Boss, Joop, Lacoste, Levi Strauss, Mustang, Nike, Versace, Ferrari, Puma, Reebok), neoprávněně užitých na textilních výrobcích, obuvi, batozích. Nově se objevily padělané ochranné známky OMEGA, GUCCI, Rolex, Diesel, Calvin Klein, Adidas Ferrari a další, použité na náramkových hodinkách.

Porušení autorských práv (nahrané audio a video kazety, CD a DVD disky) bylo zjištěno ve 114 případech. Celními orgány bylo při kontrolách zajištěno zboží v celní hodnotě více jak 1 273 mil. Kč (nárůst o 248 %, tj. více než 900 mil. Kč).


Kontroly stánkového prodeje


V rámci zvýšeného kontrolního úsilí v oblasti stánkového prodeje v roce 2003, zaměřeného na kontrolu dodržování zákona č. 191/1999 Sb. o ochraně duševního vlastnictví, zák. č.303/1993 Sb. o zrušení státního tabákového monopolu a pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu, bylo uskutečněno 302 kontrolních akcí a bylo zajištěno celkem 673 618 ks textilních výrobků, 115 878 párů obuvnických výrobků, 266 028 ks pirátských CD, 2 314 ks pirátských magnetofonových kazet, 14 036 ks pirátských videokazet, 57 520 ks pirátských DVD, 96 272 ks hodinek a na 130 000 ks dalšího zboží (zapalovače, pouzdra a kryty na mobilní telefony, opasky, batohy atd.), to vše v celkové hodnotě vyšší než 3 303 mil. Kč. Dále bylo zajištěno 6 246 745 ks neznačených cigaret v celkové hodnotě více než 6 mil. Kč. Největší podíl na celkovém výsledku co do hodnoty zajištěného zboží (cca 2 000 mil. Kč) představuje případ realizovaný v regionu CŘ Ostrava, při kterém bylo při domovních prohlídkách v rámci trestního prověřování a operativní činnosti zajištěno 90 423 ks hodinek.


2004 do vstupu ČR do EU


Zboží zatížené spotřební daní


Cigarety a tabák

V hodnoceném období bylo celními orgány evidováno celkem 205 případů, při nichž byly zadrženy cigarety nebo surový tabák. Celní hodnota zadrženého zboží činila celkově přes 20,9 mil. Kč a předpokládaný únik na cle a dalších dávkách byl vyčíslen částkou přesahující 215 mil. Kč. V rámci kontrol zaměřených na dodržování zákona o SPD (zákon č. 353/2003 Sb.) bylo zadrženo přes 19,6 mil. kusů cigaret. V oblasti podloudného dovozu bylo celními orgány zajištěno dalších 5 mil. kusů cigaret. Novým fenoménem bylo odhalení nelegálních výroben cigaret, v jejichž prostorách bylo zjištěno a zadrženo více 964 tun nezpracovaného tabáku.


Výsledky kontrol stánkového prodeje v roce 2004


Od počátku roku 2004 věnují celní orgány při kontrolách stánkového prodeje zvýšené úsilí kontrole značení tabákových výrobků a dodržování zákazu prodeje tabákových výrobků a lihovin na tržnicích, tržištích a stáncích tak, jak vyplývá ze zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních.

Celními orgány a orgány PČR bylo provedeno celkem 724 kontrolních akcí zaměřených na značení tabákových výrobků a dodržování zákazu prodeje tabákových výrobků a lihovin, z nichž bylo 216 s pozitivním výsledkem. Hodnota zboží (cigarety značené platnou tabákovou nálepkou, doutníky, tabák ke kouření, cigarillos a lihoviny) zajištěného nebo zabraného pro porušení zákona č. 353/2003 Sb., byla vyčíslena na více než 12 mil. Kč. Dále bylo zajištěno celkem 3 329 194 ks neznačených cigaret, jejichž prodejem by došlo k úniku celního dluhu ve výši 5 657 449,- Kč.

V rámci kontrolních akcí bylo celními orgány zajištěno i další zboží, které bylo nabízeno k prodeji v rozporu s platnými zákony. Ve 43 případech bylo zajištěno celkem 43 920 ks textilních výrobků, 4 463 párů obuvnických výrobků, 90 896 ks pirátských CD, 1 338 ks pirátských videokazet, 38 244 ks pirátských DVD, 1 305 ks hodinek, 262 ks Game Boy, 16 ks PC her a 881 ks dalších výrobků v celkové hodnotě více než 287 mil. Kč.