Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Hradci Králové 17. 8. 2004



TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové


Tisíce litrů lihovin skončily v rukou celníků


Vstupem do Evropské unie skončily kontroly zboží na státních hranicích a celníky na hraničních přechodech už neuvidíte. Stále častěji se s nimi ovšem můžete setkat ve vnitrozemí při kontrolách na tržnicích, v obchodech a v silničním provozu. Jsou ale také oblasti, kde celníci působí zcela mimo zorný úhel veřejnosti, a přitom plní důležité úkoly, kterými chrání naši společnost před důsledky nezákonné činnosti některých nepoctivců.

Jednou z takových oblastí je správa spotřebních daní, kterou celní orgány převzaly od začátku letošního roku.

Pracovníci celních úřadů, působících na území Královéhradeckého a Pardubického kraje, dosáhli za uplynulých osm měsíců na tomto poli pozoruhodných úspěchů. V rámci tzv. místních šetření objevili u několika podnikatelských subjektů značné zásoby lihovin, které nebyly zahrnuty do daňových přiznání a nebyla z nich zaplacena spotřební daň. Jednalo se celkem o 195 tisíc litrů lihových nápojů a tekutin o obsahu 108 tisíc litrů čistého lihu, kde dluh na nezaplacené spotřební dani dosáhl částky 29 milionů korun.

Celníci ve všech uvedených případech odhalené zboží zajistili, přemístili do svých skladů a nyní činí další kroky, aby se chybějící daně co nejdříve objevili na příjmové stránce státního rozpočtu.



Otto Mach

tiskový mluvčí CŘ Hradec Králové
tel.: 495756209

fax: 495756200

mobil: 604221327

e-mail: o.mach@cs.mfcr.cz