Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Brně dne 23. 8. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci chytili pašeráka vodky



V pátek, o víkendu, krátce před půlnocí, prováděli celníci mobilního dohledu Celního úřadu Břeclav na hraničním přechodu Břeclav-dálnice kontrolu nákladního automobilu. Řidič byl dotázán, jaké přepravuje zboží na ložné ploše kamionu a na doklady k němu se vztahující. Odpověděl, že přepravuje ze Slovenska do Německa zásilku polévek zřejmě z Vietnamu. V dokladech, které k zásilce předložil, bylo pouze 2670 kartonů bez uvedení názvu zboží. Proto bylo přistoupeno k důkladné kontrole nákladu ložného prostoru. Po otevření několika kartonů bylo zjištěno, že kartony namísto instantní polévky obsahují alkohol – vodku vietnamské provenience. V kontrolní hale, kam byl kamion přemístěn, bylo následně zjištěno, že další alkohol se nachází v přední části ložného prostoru kamionu pod kartony polévek.

Celkem bylo zjištěno, že řidič přepravuje bez daňového dokladu celkem 199 kartonů alkoholu – vodky v balení á 15 ks lahví o obsahu 0,6 litrů. Na daňové území ČR tak bylo dovezeno 1791 litrů vodky bez potřebného dokladu o dopravě.

Celní hodnota zajištěného zboží představuje téměř 430 tisíc Kč a případný daňový únik téměř 780 tisíc Kč.

Prokáže-li se, že byla vodka dovážena v rozporu se zákonem o spotřebních daních, může celní ředitelství rozhodnout o propadnutí, resp. zabrání předmětného zboží.

Jedná se o první případ utajené deklarace, zjištěný břeclavskými celníky po vstupu ČR do EU. Dokládá, jak je důležitá namátkově prováděná kontrola.





JUDr. Jaroslav Moravec

tiskový mluvčí CŘ Brno

tel.: 545549282

fax: 545573526

mobil: 725009081

e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz