Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Plzni dne 30. 8. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň


Odhaleny další tisíce párů obuvi s padělanými značkami



Další kontejner s nelegálním zbožím odhalili v pátek celníci v Chebu. Kontejner s obuví s Číny měl podle dokladů obsahovat 690 kartónů, ale celníci jich při důkladné vnitřní kontrole kontejneru napočítali o 200 více. V těchto nepřihlášených kartonech bylo 3.200 párů pánské sportovní obuvi. Stát by z tohoto nepřihlášeného zboží přišel o 253 tisíc korun na cle a dani. Případ se řeší jako celní delikt, za který může být firmě, která zboží řádně nepřihlásila, udělena pokuta až 4 miliony korun.

V měsíci srpnu již na stejném celním pracovišti odhalili díky důkladným kontrolám 4 kontejnery s padělky značkových bot PUMA. Hodnota stejných originálních značkových bot by měla podle znalce hodnotu 70 milionů korun.

Plzeňští celníci zase o den dříve při kontrole na komunikaci u obce Plešnice zastavili dodávkové vozidlo Mercedes Benz, ve kterém bylo naloženo 868 kusů sportovního zboží s logy renomovaných výrobců. Celníci ale mají podezření, že se jedná o napodobeniny značkového zboží. Řidič navíc neměl jakékoliv doklady o způsobu nabytí zboží. Celníci zboží zajistili a dali přepravci lhůtu na předložení dokladů o získání zboží. Navíc si od znalců vyžádají posudky, zda se jedná o padělky. V případě, že přepravce nedoloží doklady o nabytí zboží, hrozí mu pokuta za celní delikt a případně také postih za porušování práv o ochranných známkách. Hodnota zboží se odhaduje na 1 milion 764 tisíc korun.


Jitka Blahutová

tisková mluvčí CŘ Plzeň


tel.: 377204125

fax: 377326130

mobil: 604221204

e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz