Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4



Praha 1. září 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA


ZPRÁVA K OPERACI VARAN



Společná akce policistů a celníků s krycím názvem Varan zaměřená na převaděče byla ukončena v pondělí 30. srpna 2004. Po téměř dvouleté náročné práci, na které se dohromady podíleli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a pracovníci odboru pátrání Olomouckého celního ředitelství byli zatčeni čtyři převaděči. Zadržení muži byli součástí mezinárodní organizované skupiny, která dlouhodobě převáděla běžence – Asiaty ze Slovenské republiky na naše území. Na Slovensko se tito migranti ze třetích zemí dostávali přes Ukrajinu. Od nás většinou putovali dále do zemní Evropského společenství. Situace se změnila po našem vstupu do Evropské unie. Pro některé z běženců se začínáme stávat tzv. cílovou zemí. Pachatelé byli zadrženi u obcí Slavkov u Brna a Starý Hrozenkov bezprostředně po převaděčské akci, kdy bylo přes naše hranice v cisterně převezeno 26 běženců. Lidé byli převáženi v nelidských a velmi stresujících podmínkách. V horní části upravené cisterny byl do otvoru pro případnou kontrolu nasypán materiál, pro který měl „převozce“ cisterny certifikát. V cisterně byla nedostačující klimatizace a lidé trpěli nedostatkem vzduchu. Často se jich v prostoru tísnilo až třicet. Policisté a celníci mají zadokumentováno celkem 22 takových převozů, kdy se odhad nelegálně převezených lidí pohybuje kolem 1000.

Všichni čtyři zadržení (dva Slováci a dva Češi – z toho jeden pracovník celní správy ČR) byli obviněni z trestných činů nedovolené překročení státní hranice dle ustanovení § 171a odst. 1,2 písm. b tr. zákona a účasti na zločinném spolčení dle ustanovení § 163a odst. 1 tr. zákona, kdy jim v případě uznání viny hrozí trest odnětí svobody až 10 let. V rámci provedených domovních prohlídek byly zajištěny věcné a listinné důkazy, větší finanční hotovost v korunám a Eurech, vozidla i další movitý majetek. Kolik si trestnou činností organizovaná skupina vydělala, je předmětem šetření. Už teď ale můžeme říci, že se jedná o vysoké částky. Výše zisku z převádění osob se rovná a někdy i převyšuje zisky z prodeje drog. Na trestné činnosti se podílel ještě jeden pracovník celní správy, který byl na útěku. Dnes dopoledne byl zadržen v pobočce banku v Uherském Brodě při pokusu o výběr větší finanční částky. Bude obviněn pro stejný trestný čin jako ostatní pachatelé. Bezprostředně po skončení akce zahájilo příslušné celní ředitelství řízení o propuštění obou pracovníků ze služebního poměru.

Státní zástupce bude dávat návrh na vzetí do vazby na všech pět zadržených.

Na celé akci se podíleli i pracovníci nově vzniklé Finanční policie, kteří sledovali toky peněz – legalizaci výnosů z trestné činnosti, tzv. praní špinavých peněz.



Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

Generálního ředitelství cel

kpt. Mgr. Blanka Kosinová

tisková mluvčí

Policejního prezidia ČR