Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Praze dne 15. 9. 2004


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

V rámci kontrolní akce zadrženy nekolkované cigarety



V dnešních nočních hodinách se pražským celníkům podařilo zajistit větší množství neznačených cigaret. V dodávkovém automobilu bylo odhaleno 353.200 kusů cigaret různých značek, které byly ukryty v nákladovém prostoru vozidla převážejícího nábytek. Při provedené kontrole byl kontraband nalezen ve skříních, které se nacházely uvnitř a především ve speciálně vybudovaném úkrytu. Občan České republiky, který cigarety převážel, tak způsobil českému státu celní a daňový únik ve výši 517.000,- Kč.

Případ souvisí s rozsáhlou kontrolní akcí Celního ředitelství Praha, která probíhá nepřetržitě v těchto dnech a je zaměřena na odhalování osob a zboží, které porušují celní a daňové předpisy.

Tato akce je prováděna na několika místech hl. m. Prahy a především na příjezdových komunikacích k velkoobchodu textilu a obuvi v Praze 4 – Libuši, kde celníci kontrolují každé vozidlo, které projede branou tohoto objektu. Důvodem ke kontrole jsou výsledky z předchozích akcí, kdy během posledních 12-ti měsíců zde bylo při raziích zajištěno zboží v hodnotě 400 milionů korun, u kterého docházelo k porušení platných právních předpisů.

Od pondělního večera, kdy kontrolní akce začala, bylo prověřeno přes dva tisíce vozidel, z toho u čtyř set byla provedena úplná kontrola zboží. V síti celních orgánů uvízlo mimo již výše zmiňovaného zajištění cigaret dalších deset vozidel s nákladem padělků zboží světových značek.

Celé akce se účastní 80 pracovníků Celní správy České republiky ve spolupráci s cizineckou Policií ČR a Českou obchodní inspekcí.

K dispozici je obrazový materiál, který byl pořízen při zajištění vozidla s cigaretami (digitální fotografie a videozáznam).


FOTODOKUMENTACE




Zdeněk Málek

tiskový mluvčí CŘ Praha

tel: 261 334 293

fax: 224 228 758

mobil: 604 290 443

e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz